Monika Čvorak

 |  Svet

Trump nima jajc

V noči iz srede na četrtek so se po več ameriških mestih pojavili kipi golega Donalda Trumpa, ki pa ga niso prikazovali v najboljši luči. Kipi, poimenovani »The Emperor Has No Balls« oziroma »Cesar nima jajc« so vzniknili v San Franciscu, Los Angelesu, Seattlu, New Yorku in Clevelandu. Republikanskega predsedniškega kandidata prikazujejo z ogromnim trebuhom, povešeno zadnjico, nenavadno majhnim penisom in brez testisov. Po poročanju Washington Posta je za nage Trumpe odgovorno anonimno anarhistično združenje INDECLINE. Ker imajo Američani že v splošnem hude težave z goloto, so inštalacije nemudoma podrli, toda ne dovolj hitro, da ne bi njihova podoba že zaokrožila po svetovnem spletu.

Čeprav Trump verjetno težko najde kaj smešnega v celotni zadevi, to gotovo ne velja za newyorško službo za parke, ki se je na očitke, da kipa ne bi smeli podreti odzvala z izjavo: »Ne odobravamo kakršnihkoli nedovoljenih erekcij v mestnih parkih, ne glede na to, kako majhne so.«

Skupina INDECLINE je projekt pripravljala štiri mesece, navdih so pa delno črpali iz Andersenove pravljice Cesarjeva nova oblačila, ki pripoveduje o pretirano samozavestnem vladarju brez oblačil, je povedal predstavnik skupine. Hkrati so se s kipi želeli obregniti tudi ob mnoge druge avtoritarne vladarje, ki si postavljajo velike spomenike.

INDECLINE so znani po nezakonitih protestnih akcijah, s katerimi kritično opozarjajo na družbene probleme. Tako so, denimo, zvezdniška imena na hollywoodski aleji slavnih prekrili z imeni temnopoltih Američanov, žrtvami policijskega nasilja. Tudi Trumpa so se v preteklosti že lotili: ko je Mehičane označil za kriminalce in posiljevalce, so na zid v Tijuani narisali grafit s kontroverzno podobo in besedami: »Posilite Trumpa!« Odgovorni so tudi za domnevno največji grafit na svetu, s katerim so opozarjali na podnebne spremembe.

Washington Post on Twitter

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.