Monika Čvorak

 |  Svet

Homoseksualni duhovniki s pismom proti Anglikanski cerkvi

Več istospolno usmerjenih duhovnikov Anglikanske cerkve bo v odprtem pismu razkrilo, da so se poročili s svojimi partnerji, s čimer se bodo zoperstavili uradnemu stališču cerkvenih vodij do istospolnih porok, poroča Guardian. V pismu bodo tudi pozvali cerkev, naj dovoli blagoslov vernikov, ki si želijo skleniti istospolno zakonsko zvezo. Te so bile v Angliji in Walesu uzakonjene marca 2014, vse od takrat pa povzročajo nemalo napetosti v vrstah cerkve.

Po sprejetju novega zakona so se namreč cerkveni vodje (s canterburškim nadškofom Justinom Welbyjem in yorškim nadškofom Johnom Sentamujem na čelu) odločili, da duhovščina ne sme vstopati v istospolne zakonske zveze ter da tisti duhovniki, ki bodo to kljub temu storili, ne bodo posvečeni.

Duhovnik Andrew Foreshew-Cain, se je s svojim partnerjem poročil junija 2014. Kljub temu je lahko nadaljeval svoje delo v dveh župniščih na severu Londona, toda njegov primer je eden redkih. Foreshaw-Cain je tudi eden prvih nasprotnikov odločitve cerkve. Pravi, da je vedno več tako pripadnikov duhovščine kot tudi vernikov v istospolnih zakonskih zvezah. »Naše zveze so zakonite in široko sprejete v družbi,« je dejal: »Toda Anglikanska cerkev se vede, kot da bi bile nekako umazane – kaznuje duhovnike in noče priznati zakonske zveze tistim, ki si preprosto želijo skleniti doživljenjske obljube zvestobe.«

Dejal je tudi, da mnogo heteroseksualnih vernikov prav tako sprejema istospolne poroke in si jih želi podpreti. »Jasna in močna potreba je po spremembah, ki upoštevajo nov način razmišljanja mnogih kristjanov o tej temi v Angliji. Tistim župnijam in skupnostim, ki si želijo podpreti lezbične in gej pare, bi to moralo biti omogočeno,« je bil jasen Foreshew-Cain.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.