IK, STA

 |  Družba

Letos na mejo z ZDA že 26.000 otrok brez spremstva

Transparent v podporo begunskim otrokom pred nekaj meseci na Vrhniki.

Transparent v podporo begunskim otrokom pred nekaj meseci na Vrhniki.
© Borut Krajnc

V prvih šestih mesecih letošnjega leta je na mejo z ZDA prispelo več skoraj 26.000 otrok iz Srednje Amerike brez spremstva, je v poročilu opozoril Unicef. To pomeni zvišanje glede na lansko leto, ko je bilo takih otrok 18.500, leta 2014 pa jih je bilo 44.500, so sporočili iz slovenskega Unicefa.

"Vsak mesec na tisoče otrok iz Srednje Amerike na poti do ZDA, kjer si želijo poiskati zavetje pred brutalnimi tolpami in zadušljivo revščino, tvega, da postanejo žrtve ugrabiteljev, tihotapcev ali posiljevalcev ali pa izgubijo življenje," so zapisali pri Unicefu.

V prvih šestih mesecih letošnjega leta je bilo na meji med Mehiko in ZDA prijetih skoraj 26.000 otrok brez spremstva in skoraj 29.700 ljudi, ki so potovali kot družina, pri čemer večino predstavljajo matere in otroci.

Na tisoče jih nikoli ne doseže meje, saj so aretirani, ugrabljeni, žrtve tihotapcev, umorjeni ali kako drugače podležejo neizprosnim pogojem na poti, izpostavlja Unicef. Poleg otrok, ki so jih prijeli na meji z ZDA, je bilo 16.000 otrok iz Salvadorja, Gvatemale in Hondurasa v prvem letošnjem polletju pridržanih že v Mehiki.

Otroke brez spremstva, ki primejo na meji z ZDA, zaslišujejo na imigracijskem sodišču, niso pa upravičeni do odvetnika, ki bi jim ga dodelilo sodišče. Otroci, ki potujejo s starši, tvegajo hitro deportacijo ali več mesecev pripora. Otroci, ki so deportirani, pa se soočajo s tveganji, kot so napadi ali umori s strani tolp, ki so jim želeli ubežati.

Unicef zagovarja stališče, da otroci migranti in begunci ne bi smeli biti v priporu, kakršnakoli oblika pripora pa bi morala biti zadnja možnost in za najkrajši možni čas. Otroci bi prav tako morali imeti poln dostop do zdravstvenih in drugih storitev, omogočeno bi jim moralo biti bivanje z družinami, v kolikor je to mogoče.

Podatki kažejo tudi, da je za otroke brez spremstva, ki pri zaslišanju na imigracijskem sodišču v ZDA nimajo odvetnika (takih je 40 odstotkov), bolj verjetno, da bodo deportirani, v primerjavi s tistimi, ki imajo odvetnika. V nedavnih primerih je bilo deportiranih 40 odstotkov otrok brez odvetnika in trije odstotki otrok z odvetnikom, so opozorili pri Unicefu.

"Srce parajoče je, da se ti otroci - večji del med njimi so najstniki, nekateri pa so še mlajši - podajajo na izjemno naporno in nevarno pot v iskanju varnosti in boljšega življenja," je številke komentiral namestnik izvršnega direktorja Unicefa Justin Forsyth. "Zavedati se moramo, da so otroci, ne glede na to, kakšen je njihov status, v prvi vrsti in predvsem otroci. Imamo dolžnost, da jih obvarujemo v zdravem in varnem okolju," je dejal Forsyth.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.