Damjana Kolar

 |  Kultura

Rdeča nit festivala Noči v stari Ljubljani bo medkulturni dialog

© Aleš Rosa

Na različnih prizoriščih v starem mestnem jedru bo med 25. in 27. avgustom že osemindvajsetič zapored potekal mednarodni glasbeni festival Noči v Stari Ljubljani, ki ga organizira Ustanova Imago Sloveniae. Letos bo nastopilo 200 uveljavljenih glasbenikov iz 26 držav. Poleg glasbe bo poudarek tudi na filmu, več bo vsebin, ki promovirajo Ljubljano, Zeleno prestolnico Evrope, pripravljajo pa tudi mednarodni znanstveni simpozij, na katerem se bo 43 vodilnih muzikologov iz 22 držav osredotočilo na sodobne smeri v avdiovizualni etnomuzikologiji.

Programska rdeča nit letošnjega festivala bo medkulturni dialog, ki se vsebinsko navezuje na Unescovo Mednarodno leto globalnega razumevanja. Del spremljevalnega programa bo ekološko obarvan, prepleten s predstavitvami prizadevanj in ravnanj za trajnostni razvoj, s čimer se organizatorji pridružujejo dogodkom ob prestižnem naslovu Ljubljana – Zelena prestolnica Evrope 2016.

Mednarodni festival Noči v stari Ljubljani se je v osemindvajsetih letih razvil v kompleksen kulturni projekt s prepoznavno programsko zasnovo in jasno vizijo nadaljnjega razvoja. Glasbeni del festivala je zasnovan predvsem na jazz, etno in klasični glasbi, od katerih vsaka predstavlja presežek v glasbenem ustvarjanju, tako da se programsko odlično dopolnjujejo. Glasbeno dogajanje spremljajo številni drugi dogodki, kot so literarni in plesni dogodki, glasbene, plesne in likovne delavnice, razstave in okrogle mize.

Na štirinajstih glasbenih prizoriščih se bo predstavilo več kot 200 uveljavljenih glasbenikov iz 26 držav. Na otvoritvenem koncertu z naslovom Silikonski časi, ki bo 25. avgusta ob 20.15 na Novem trgu, bodo nastopili Jani Kovačič in Big Band RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Igorja Lundra. V naslednjih dneh se bodo med drugim zvrstili še nastopi indonezijske skupine Toba World, avstrijske Kompost 3, madžarskega kitarista Sandorja Mesterja, slovensko-bosanske zasedbe tAman, Moonlight Sky in Gorana Bojčevskega, Tea Collorija in Momento Cigano.

V okviru festivala bo potekal tudi mednarodni večdisciplinarni simpozij Zvoki in vizije: Sodobne smeri v avdiovizualni etnomuzikologiji, ki ga pripravljajo skupaj z Oddelkom za muzikologijo Filozofske fakultete UL, ZRC SAZU in Mednarodnim združenjem za tradicijsko glasbo (ICTM). Udeležilo se ga bo 43 vodilnih muzikologov iz 22 držav, ki bodo razpravljali o različnih aspektih uporabe avdiovizualnih sredstev in pristopov pri obravnavanju glasbenih ter plesnih tradicij. Dogodek zaznamujejo tri tematska področja: teoretična in metodološka vprašanja avdiovizualne etnomuzikologije, raba avdiovizualnih arhivov v kontekstu etnomuzikoloških raziskav ter nova študijska vprašanja in izzivi. 

Novost letošnjega festivala so filmske projekcije, združene v Festival filmov o glasbah sveta v okviru mednarodnega simpozija in Letni kino na Kongresnem trgu, kjer bo projekcija filma Rešitev v zadnjem trenutku, ki ga bo v živo na klavirju spremljal Neil Brand. V dnevnem času bodo potekale predstavitve različnih organizacij, ki se ukvarjajo z ekologijo in si prizadevajo za trajnostni razvoj ter okrogle mize in kreativne delavnice na to temo.

Dogajanje na festivalu Noči v Stari Ljubljani bo neposredno prenašal Radio Slovenija.Tudi letos bosta dva od treh nosilnih programov Radia Slovenija, Prvi program in Program Ars v živo predstavila svoje dejavnosti, ki so neločljiv del temeljnega poslanstva nacionalne radijske hiše. Tokrat se bo na festivalu predstavila tudi Založba ZKP RTV Slovenija, ki s svojimi izdajami pomembno prispeva k promociji slovenske glasbene ustvarjalnosti doma in v tujini. Na različnih prizoriščih v Stari Ljubljani bo 25. in 26. avgusta 2016 potekala vrsta prireditev v organizaciji nacionalne radijske hiše, ki so hkrati zamišljene kot radijske oddaje in jih bomo tudi neposredno prenašali.Posebej opozarjajo na dva jubilejna dogodka - razglasitev zmagovalcev 25. natečaja Programa Ars za kratko zgodbo in na 1000. oddajo Radia Ga-Ga. Radio Slovenija bo tudi z letošnjim sodelovanjem na Nočeh v Stari Ljubljani predstavil svoje dejavnosti, ki so neločljiv del temeljnega poslanstva nacionalne radijske hiše.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.