Monika Čvorak, STA

 |  Politika

Zoran Klemenčič ostaja direktor Sove

Premier Miro Cerar meni, da ni razlogov, zaradi katerih ne bi bilo mogoče direktorju Slovenske varnostno-obveščevalne agencije (Sova) Zoranu Klemenčiču zaupati tudi v prihodnje. Tako so sporočili iz kabineta predsednika vlade po tem, ko je Cerar preučil Klemenčičevo poročilo glede očitkov v anonimkah in z njim opravil razgovor.

Cerar je od Klemenčiča zahteval poročilo po tem, ko so v začetku avgusta v javnost s strani anonimnih zaskrbljenih uslužbencev Sove prišli očitki o korupciji in domnevnem neobvladovanju položaja na agenciji. Po preučevanju poročila je direktorja povabil še na razgovor, na katerem ga je Klemenčič s svojimi argumenti očitno prepričal.

Predsednik vlade je poudaril, da je Sova v zadnjem letu bistveno okrepila svoje dejavnosti ter da uspešno sodeluje s partnerskimi službami številnih tujih držav in uživa opazen ugled. Dodal je, da so dejavnosti Sove z vidika države dandanes še posebej pomembne zaradi sodobnih varnostnih groženj, kot so terorizem in množične migracije, ter zapletenih privatizacijskih postopkov. 

Hkrati je pa premier opozoril, da so se v preteklosti dlje časa v Sovi uveljavljale nekatere neprofesionalne prakse, tako da se mora  direktor Sove soočati z nepotističnimi, klientelističnimi in nekaterimi drugimi nesprejemljivimi praksami, ki jih je začel prekinjati z uveljavljanjem profesionalnega delovanja. Tako je po Cerarjevi oceni nujno, da Klemenčič nadaljuje s svojim delom. 

"Neprofesionalno pisanje javnih anonimnih obtožb je v popolnem nasprotju s profesionalnimi načeli obveščevalno-varnostne dejavnosti, ki omogočajo ustrezne kanale za morebitne pritožbe oziroma opozorila na posamezne nepravilnosti ali celo nezakonitosti," je ocenil premier. Ravno tovrstne prakse po njegovem mnenju krnijo ugled Sove, to pa škoduje celotni državi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.