Monika Čvorak

 |  Mladina 34  |  Družba

En evro na uro

Slovenski gostinci izkoriščajo (tudi) tuje študente na praksi

Področje gostinstva in turizma se že leta uvršča med najbolj problematične panoge v Sloveniji z vidika kršenja delavskih pravic

Področje gostinstva in turizma se že leta uvršča med najbolj problematične panoge v Sloveniji z vidika kršenja delavskih pravic
© Profimedia

Izkoriščanje delavcev, ki v Slovenijo prihajajo iz republik nekdanje skupne države, je že večkrat slišana in za Slovenijo zelo sramotna zgodba. Tokrat ne gre za delavce, temveč za študente Visoke šole za hotelirstvo iz Beograda, ki so se svojo obvezno prakso odločili opraviti v verigi hotelov LifeClass Portorož. V spletnem oglasu, objavljenem na strani beograjske šole, je zapisano, da veriga išče natakarje in kuharje ter da študentom ponujajo »nastanitev, en obrok, povratno karto, zavarovanje, dovoljenje za delo« in da jim pripada »plača na osnovi slovenske zakonodaje: 1 evro na uro + 50 % za delo ob praznikih in nedeljah«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.