IK

 |  Politika

Podobnika končno vrgli iz stranke SLS

Janez Janša in Marjan Podobnik, zaveznika tudi danes

Janez Janša in Marjan Podobnik, zaveznika tudi danes
© Denis Sarkić

"Na podlagi podanih argumentov smo ugodili pritožbi Izvršilnega odbora SLS. Marjan Podobnik je z današnjim dnem izključen," je odločilo razsodišče stranke SLS. Predsednik stranke Marko Zidanšek je dejal, da glede na podporo, izraženo v zadnjih mesecih, pričakujejo normalno delovanje stranke ter dodal, da se bodo osredotočili na "rešitve za Slovenijo".

SLS je sicer Podobnikovo izključitev predlagala že pred nekaj meseci. Ta je namreč takrat naznanil, da je pripravljen spet prevzeti vodenje stranke. Izvršilni odbor SLS je nato pristojnemu občinskemu odboru predlagal izključitev Podobnika in kot razlog navedel ponavljajoče kršitve strankinega statuta in kodeksa etičnega ravnanja. Podobnik se je v boju za prevzem SLS po pomoč obrnil k SDS. SLS, ki je na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2014 izpadla iz parlamenta, pa zaradi zakulisnega delovanja s stranko SDS noče sodelovati. 

Marjan Podobnik se je s predsednikom SDS Janezom Janšo usklajeval pred in po volitvah v kmetijsko-gozdarski zbornici (KGZS) ter ga prosil za pomoč pri prevzemu zbornice, da bi povečal možnosti za zmago Demosa 2.0 na prihodnjih parlamentarnih volitvah. Na ta način mu je že uspelo omejiti moč SLS v KGZS. Marko Zidanšek je takrat dejal, da če te navedbe držijo, bi to pomenilo absolutno izdajo slovenskega kmetijstva.

Marjan Podobnik je SLS vodil od leta 1992 do neuspešne združitve stranke s stranko SKD leta 2000.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.