Izak Košir

 |  Družba

Jelena Aščić nov obraz Tednika, urednik oddaje ostaja avtor besedila himne SDS

Jelena Aščić sicer ostaja tudi nacionalkina raziskovalna novinarka, kjer si je na terenu z razkrivanjem številnih zgodb o socialno šibkejših tudi ustvarila ime

Jelena Aščić sicer ostaja tudi nacionalkina raziskovalna novinarka, kjer si je na terenu z razkrivanjem številnih zgodb o socialno šibkejših tudi ustvarila ime
© Uroš Abram

Informativno tedensko oddajo Tednik na Televiziji Slovenija bo od ponedeljka, 5. septembra, vodila Jelena Aščić. Dolgoletni voditelj oddaje Janko Šopar se namreč po 566 oddajah poslavlja z voditeljskega mesta. Tednik, ki je na programu Televizije Slovenija že 33 let, ostaja mozaična oddaja. Prvi Tednik je bil na sporedu 6. januarja 1983, takratne zgodbe pa so spremljale gospodarsko, kulturno in politično dogajanje v nekdanji Jugoslaviji ter kasneje njen razpad.

Oddajo Tednik je v 33 letih vodilo več znanih voditeljskih obrazov, in sicer Darko Marin, Drago Balažič, Barbra Jerman in nazadnje že prej omenjeni Janko Šopar. "Danes so rdeča nit tedniških zgodb težave običajnega človeka, s katerimi se srečuje vsak dan, gledalce pa prodorna ekipa Tednika informira tudi o aktualnih družbeno-političnih temah. Veliko tedniških zgodb pa nastane tudi na predlog gledalcev," pravijo na nacionalki. 

Za vsakotedenske zgodbe oddaje skrbi ekipa številnih ustvarjalcev oddaje, med njimi novinarke Aleksandra Dežman, Anka Pirš, Alenka Bevčič, Saša Perpar, Vanja Kovač ter urednik Igor Pirkovič. Slednji je tudi avtor besedila himne stranke SDS, ki se je v preteklosti z Aščićevo veliko tudi javno ukvarjala. Med drugim je največja opozicijska stranka zaradi novinarkinega prispevka zahtevala objavo popravka v nacionalkini oddaji Utrip. Medijski strokovnjaki so takrat ugotavljali, da je TV Slovenija z objavo popravka SDS ravnala nezakonito.

Intervju z Jeleno Aščić si lahko preberete v zadnji posebni številki Mladine (Intervju), kjer je med drugim povedala zgodbo, kako je sploh prišla v informativni program: "Napovedovala sem nekaj let, potem pa so napovedovanje programa opustili in delo sem nadaljevala na različnih komercialnih radijskih postajah. Potem sem na Pop TV eno leto vodila televizijske igre na srečo, ampak tisti prisiljeni smeh in vse, kar še sodi k takim oddajam, ni bilo zame. Enkrat sem gledala poročila na Televiziji Slovenija in sem si zamislila, da bi bila voditeljica Dnevnika. Takrat nisem vedela, kaj točno je novinarstvo. Mislila sem, da bom prišla, se usedla, me bodo našminkali in bom nekaj brala. Ko sem začela delati v uredništvu, sem videla, da je čisto drugače. No, po tistih poročilih sem poklicala urednika Vlada Krejača, ki je bil podpisan v odjavni špici, in mu rekla, da bi bila rada voditeljica. Začel se je gromoglasno smejati."

Jelena Aščić je med drugim leta 2010 za dokumentarec o migrantskih delavcih Gradimo suženjstvo prejela tudi viktorja, nagrado društva novinarjev in nagrado RTV.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.