Uredništvo

 |  Družba

Janković toži Rogovce, ti pa odgovarjajo, da gre za ustrahovanje 

Rog ne bo gradbišče, so že pred napovedanim rušenjem napovedali uporabniki Tovarne Rog

Rog ne bo gradbišče, so že pred napovedanim rušenjem napovedali uporabniki Tovarne Rog
© Uroš Abram

Napeto ozračje, ki so ga v Rogu v noči 6. junija povzročili varnostniki in prihod bagra, se je po začasni odredbi, s katero je sodišče občini prepovedalo začetek rušenja tovarne, umirilo. A spor med občino ter uporabnicami in uporabniki Roga ni končan, zdaj je zasebne tožbe proti sedmim osebam vložila občina. Kmalu po občinskem bagrskem pohodu na Rog se je sedmerica uporabnic in uporabnikov Roga odločila, da proti občini vloži tožbo zaradi motenja posesti. S tožbo zaradi motenja posesti se je sedem oseb izpostavilo z imeni in priimki, kar je zdaj izkoristila občina, saj je nanje naslovila tožbe.

Uporabniki in uporabnice Avtonomne Tovarne Rog (ATR) so v izjavi za STA dejali, da je bil vdor občine »avtoritaren, zahrbten in nasilen poskus rušenja žive in delujoče avtonomne skupnosti«. Glede tožbe, ki jo je Mestna občina Ljubljana (MOL) vložila proti sedmerici, odgovarjajo, da je njena narava »predvsem ustrahovalna, saj gre za izsiljevanje z absurdno visoko oceno vrednosti tožbe.«

Prava teža tožbe je po njihovem mnenju tako v »individualnem finančnem in pravnem pritisku na posameznike, ki so že tako ali drugače v negotovem ekonomskem položaju«. Dodajajo, da gre za iracionalno porabo javnih finančnih sredstev, saj je odvetniška družba, ki zastopa MOL v tej tožbi, plačana iz davkoplačevalskega denarja in se je že v preteklosti posluževala podobnih metod. V ATR zato pravijo, da »ne gre za sodno prakso samo, temveč predvsem za pritisk močnejšega nad šibkejšim«.

V Rogu menijo, da je ljubljanska občina s tožbo pokazala "popolno neiskrenost" pri reševanju problematike uporabnikov in uporabnic Roga, "nerazumevanje političnosti avtonomne skupnosti Rog" in "nepripravljenost na enakopraven dialog". Zato od mestnih oblasti zahtevajo umik tožbe in da pri dialogu pokaže »odnos, ki upošteva vizijo same skupnosti in poskrbi za pogoje delovanja le-te.«

O sporu med Avtonomno Tovarno Rog in Mestno občino Ljubljana smo v Mladini že pisali. Več si lahko preberete na spodnjih povezavah:
Rog, naš najboljši sosed (na tem naslovu je tudi reportaža Rog ni tovarna)
Bitka za Rog se začenja

Več

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.