IH, STA

 |  Svet

V hongkonškem zakonodajnem svetu prvič tudi zagovorniki neodvisnosti

© bluuepanda / flickr

Na nedeljskih volitvah v Hongkongu so se v zakonodajni svet prvič uvrstili tudi mladi hongkonški politiki, ki se zavzemajo za neodvisnost od Kitajske. Volitev se je udeležilo 2,2 milijona ljudi, kar je najvišja volilna udeležba od leta 1997, ko je Hongkong spet postal del Kitajske.

To so bile prve volitve v nekdanji britanski koloniji, ki ima status posebnega upravnega območja, po množičnih protestih leta 2014, na katerih so večinoma mladi protestniki zahtevali več demokracije in manj vmešavanja Pekinga v hongkonško politiko.

Kitajska se je v sporazumu z Veliko Britanijo ob primopredaji Hongkonga zavezala, da bo še 50 let spoštovala demokratične pravice Hongkonžanov.

Toda mnogi so prepričani, da njihove svoboščine počasi izginjajo, predvsem mladi aktivisti pa so izgubili zaupanje v "eno državo, dva sistema", ki jim zagotavlja večje pravice, kot jih imajo njihovi sodržavljani na celini.

Protestniki pred dvema letoma niso uspeli z zahtevo po političnih reformah in razočaranje je privedlo do nastanka vrste novih strank, ki se zavzemajo za večjo avtonomijo.

Na nedeljskih volitvah so bili tako v zakonodajni svet izvoljeni najmanj štirje kandidati novih strank. Med njimi je tudi 23-letni Nathan Law, vodja "gibanja dežnikov", ki je leta 2014 za več mesecev ohromilo središče Hongkonga.

Law in njegova stranka Demosisto se zavzemata za izvedbo referenduma o neodvisnosti. Po njihovem mnenju imajo Hongkonžani pravico, da se odločijo, ali bodo ostali pod Kitajsko ali bodo šli svojo pot.

Že uveljavljene prodemokratične stranke ne podpirajo teženj po neodvisnosti, zato jih skrbi, da bodo nove stranke prerazdelile glasove, zaradi česar bi demokratični tabor ostal brez potrebne tretjine glasov za vložitev veta na zakonske predloge. Zakonodajni svet bi tako postal še bolj naklonjen Pekingu.

Hongkonški zakonodajni svet ima 70 poslancev, od tega jih je polovica izvoljenih neposredno v petih geografskih volilnih enotah. 30 članov izvolijo posebne interesne skupine, ki zastopajo različne dejavnosti in družbene skupine. Te sedeže večinoma zasedejo kandidati, naklonjeni Pekingu. Preostalih pet poslancev izvolijo volivci celotnega območja.

Nedeljskih volitev se je udeležilo 58 odstotkov od 3,7 milijona volilnih upravičencev. Leta 2012 je bila udeležba 53-odstotna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.