Damjana Kolar

 |  Kultura

Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

Izbor dogodkov od 15. do 18. septembra.

Četrtek, 15. september

V Dobri vagi Ljubljana bodo ob 19.00 v sklopu programa Zine Vitrine odprli razstavo vizualne umetnice Mine Fine, ki v svojem delu raziskuje najrazličnejše medije. Tokrat se predstavlja z aranžmajem risb, skic in grafik, na katerih izrisuje podobe žensk, velikokrat povzete po množičnih medijih, tokrat preoblečene v estetske in potencialno subverzivne postave izčiščenega likovnega jezika ter novega konteksta, kjer prejšnjo objektifikacijo zamenjuje možnost identifikacije.

V Poligonu Ljubljana bodo ob 20.00 odprli razstavo sedme edicije oblikovalskega projekta shirting z naslovom Beg ustvarjalnosti, ki obravnava problematiko ekonomskih migracij nadarjenih Slovencev in opozarja na čedalje bolj problematično stanje na polju oblikovanja pri nas in na posledično težek položaj modnega oblikovalca. Sodelujejo: Maja Mehle, Mateja Krofl, Anja Dragan, Iztok Hrga, Erna Ostanek, Urška Hvalica in Aleksandra Rakić.

© Mateja Krofl

Petek, 16. september

Na Šentjakobskem odru (LG) Ljubljana bo ob 19.00 premiera pravljične tragikomedije Vihar, ki je nastala v koprodukciji z Gledališčem Koper. Uprizoritev po Shakespearovem dramskem besedilu združuje prvine tragedije, romantične komedije in pravljičnosti.V preprosti zgodbi, polni nenavadnih doživljajev in preobratov, v vsebinskem in tematskem pogledu tako bogati, da jo je možno interpretirati na različne načine, je Shakespeare poudaril motiv oblastiželjnosti in zla, predvsem pa sprave. Režija: Jaka Ivanc

© Jaka Varmuž

V Galeriji sodobne umetnosti Celje bodo ob 19.00 odprli skupinsko razstavo z naslovom Umetnost je pomembna, toda umetnost ni dovolj. Namen razstave je preizpraševanje vloge umetnosti v družbi, še zlasti v času velikih finančnih in političnih kriz, vojn, begunstva, ponovne patriarhalizacije in tradicionalizacije družbe, s posebnim poudarkom na lokalnih situacijah in transformaciji na prostoru bivše Jugoslavije v zadnjih osemdesetih letih. Sodelujejo: Nika Autor, Jure Cvitan, Artan Hajrullahu, Maja Hodošček, Robert Hutinski, Davor Konjikušić, KURS, Bojan Mrđenović, Mark Požlep, Danilo Prnjat, Ivana Smiljanić in Igor Sovilj. Kustosinja razstave: Mirjana Dragosavljević

V ljubljanskih Križankah bodo ob 20.30 nastopili Prismojeni profesorji bluesa, ki so letos izdali svoj studijski prvenec "Family." Na tokratnem koncertu bodo predstavili pretežno nov program, manjkale pa ne bodo niti starejše skladbe. Gosti: Igor Leonardi, Hamo, duo Aritmija in drugi.

_9nwq6RZTR0

Sobota, 17. september

V SNG Drama Ljubljana bo ob 20.00 premiera komedije Zaljubljenca, znamenitega italijanskega komediografa Carla Goldonija, ki ni le zabavna prigoda mladega para, ki si zaradi ljubezenske preobčutljivosti in strahu pred osmešenjem nenehno otežuje pot do skupnega življenja, temveč tudi prava vivisekcija s skrbmi obremenjenih medčloveških odnosov. Režija: Paolo Magelli

© Peter Uhan

V Kinu Šiška Ljubljana bosta ob 21.00 nastopila ikona alter scene Blixa Bargeld in italijanski skladatelj, glasbenik ter oblikovalec zvoka Teho Teardo. Tri leta po skupnem prvencu "Still Smiling" bosta tokrat predstavila najnovejši album "Nerrisimo."

0t6Bu7uuPAw

V Predoru Panovec Nova Gorica bosta ob 21.00 na zaključnem koncertu festivala Mesto mladih nastopili skupini Laibach in The Stroj.

t7n9ruHJqKg

Na gradu Metlika bodo ob 21.00 na koncertu z naslovom Izza grada nastopili: ABOP (Hr), S.A.R.S. (Srb) in Sopot (BIH). 

3uUiSEqh6lM

Nedelja, 18.september

V Cankarjevem domu Ljubljana bo ob 19.00 v okviru turneje Funny Business gostoval Jimmy Carr, eden najbolj originalnih in prepoznavnih mojstrov britanske in svetovne komedije vseh časov, ki je nastopal in sodeloval v nešteto TV in radijskih oddajah. Ponovitev: ob 21.00

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.