IH, STA

 |  Svet

ZDA bodo Izraelu v naslednjih desetih letih namenile rekordni paket pomoči vreden 38 milijard dolarjev

Ameriški predsednik Barck obama in izraelski premier Benjamin Netanjahu.

Ameriški predsednik Barck obama in izraelski premier Benjamin Netanjahu.
© WikiCommons

Ameriška in izraelska vlada bosta danes v State Departmentu podpisali sporazum o 38 milijard dolarjev vrednem paketu pomoči za naslednjih deset let. S tem se potrjujejo zagotovila ameriškega predsednika Baracka Obame, da so ZDA največji prijatelj Izraela, ne glede na ravnanja izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja.

Izrael bo od ZDA dobil po približno, 8 milijarde dolarjev na leto, kamor spada tudi financiranje sistema protiraketne obrambe. Po starem sporazumu je Izrael zadnjih deset let dobival po tri milijarde na leto, poleg 500 milijonov dolarjev za protiraketno obrambo, ki jo je ameriški kongres v zadnjih letih sprejel dodatno.

Netanjahu je od ZDA najprej zahteval 45 milijard dolarjev, vendar je Obama to zavrnil. Izrael bo moral sredstva nameniti za nakup ameriškega orožja. Doslej je lahko četrtino porabil za nakupe pri domači obrambni industriji. Ta je sedaj tako močna, da pomoči več ne potrebuje.

Sporazum bo v imenu Izraela podpisal vršilec dolžnosti svetovalca za nacionalno varnost Jacob Nagel, v imenu ZDA pa državni podsekretar za politične zadeve Thomas Shannon.

Paket pomoči pošilja sporočilo svetu, da so ZDA še vedno odločno na strani Izraela in bodo skrbele za njegovo varnost, ne glede na politična spotikanja. Netanjahu ni imel dobrih odnosov z Obamo in je med drugim celo aktivno spodkopaval prizadevanja za sklenitev jedrskega sporazuma z Iranom.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.