IH, STA

 |  Svet

Pravosodni minister New Yorka sprožil preiskavo proti Trumpovi fundaciji

Donald Trump

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump
© WikiCommons

Newyorški pravosodni minister Eric Schneiderman, ki podpira demokratko Hillary Clinton, je povedal, da vodi preiskavo dobrodelne fundacije Donalda Trumpa zaradi številnih poročil o kršitvah. Schneiderman republikanskega predsedniškega kandidata že toži zaradi tako imenovane univerze.

Schneiderman je preiskavo sprožil predvsem zaradi poročil časopisa Washington Post in ameriške tiskovne agencije AP. Trump menda vse od leta 2008 svoji dobrodelni fundaciji ni namenil niti dolarja, ampak je iz nje med drugim vzel 20.000 dolarjev, da si kupi lastni portret.

Fundacija je nakazala 25.000 dolarjev za kampanjo pravosodne ministrice Floride Pam Bondi leta 2013. To je bilo v času, ko se je odločala, ali se bo pridružila Schneidermanu v tožbi proti Trumpu zaradi njegovega nepremičninskega tečaja, ki ga je imenoval Trumpova univerza.

Bondi se potem ni odločila za tožbo, Trump pa je plačal 2500 dolarjev kazni, ker je denar iz fundacije porabil za politične namene. Trump in Bondi odločno zanikata, da bi bila njena odločitev proti tožbi povezana s politično donacijo.

Vendar je Trump na primer januarja v Iowi dejal, da je vedno plačeval politikom zato, da mu potem "poljubljajo rit" in storijo zanj vse, kar potrebuje, ko jih pokliče. Zaradi plačila Bondi kongresni demokrati zahtevajo uradno preiskavo pravosodnega ministrstva ZDA.

Republikanci Schneidermana napadajo, da podpira Clintonovo in opozarjajo, da naj raje preišče Clintonovo fundacijo.

Preberite si še:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.