Bernard Nežmah

 |  Mladina 37  | 

Besede in številke barvanja realnosti

Na polovici mandata aktualne vlade

© Tomaž Lavrič

Premier Miro Cerar ml. je ob drugi obletnici svoje vlade ob hvalnicah svojim uspehom presenetil z ostrim napadom na opozicijo: medtem ko država dosega gospodarsko rast, jo ta poskuša destabilizirati z interpelacijami in drugimi kritikami. Gospod je dedič trde roke partijskega režima, ki je postavljal dihotomijo med vladajočimi komunisti, ki skrbijo za dobrobit države in oponenti ter oporečniki, ki jo s svojimi izjavami rušijo. Ravnokar je izšla knjiga Rosvite Pesek posvečena Francetu Bučarju, ki je v osemdesetih v parlamentu v Strasbourgu zahteval, da mednarodne institucije prenehajo kreditirati Jugoslavijo, ker to le vzdržuje njeno nedemokratično vladavino. In bil v domovini takoj deležen golide psovk, da je narodni izdajalec. Temelj politične demokracije je diametralno nasproten - svoboda kritike, po kateri državljani in stranke ponujajo drugačno vizijo, postopke in zakone, kot jih izvaja vladajoča stranka. In predsednik aktualne vlade po 30 letih postpartijske zgodovine še ni doumel, da opozicijske stranke niso nezaželeni tvor zla, temveč povsem normalno okolje politike. Še več, ob napovedi interpelacije zoper šolsko ministrico zaradi ignoriranja protiustavnega stanja pri financiranju šolstva, je zarohnel: tisti, ki so sami kršili ustavne pravice izbrisanih, sedaj nam očitajo kršenje ustave. Profesor prava nastopa s protipravno logiko : če naši predhodniki niso spoštovali ustave, je tudi nam ni treba!

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.