IK, STA

 |  Politika

Priporočila SDS o ubojnih sredstvih Udbe za vlado neustrezna in nepotrebna

Na fotografiji iz leta 2014 pobudniki referenduma o zapiranju »arhivov Udbe« ...

Na fotografiji iz leta 2014 pobudniki referenduma o zapiranju »arhivov Udbe« ...
© Borut Krajnc

Vlada se je na včerajšnji dopisni seji opredelila do predloga priporočil v zvezi z nezakonitim posedovanjem ubojnih sredstev v posesti nekdanjih pripadnikov Službe državne varnosti (SDV), ki so jih v parlamentarno proceduro vložili poslanci SDS. Vlada predlog zavrača kot neustrezen in nepotreben. V SDS so namreč pripravili predlog priporočil vladi, in sicer v luči zadnjih strelskih napadov, ki so se zgodili z nezakonitim strelnim orožjem. Vladi bi predlagali, da nemudoma sprejme ukrepe, ki bodo zagotovili odkritje kemičnih in drugih ubojnih sredstev za množično in tajno likvidacijo, "s katerimi je dokazano razpolagala SDV in ki ob spremembi režima leta 1991 niso bila predana demokratično izvoljeni vladi ali pristojnim organom v sestavi, niti niso bila komisijsko uničena".

Vlada naj po predlogu priporočil prav tako sprejme ukrepe, s katerimi bi preprečili splošno nevarnost, ki jo predstavlja ilegalna posest večje količine sredstev za množične in tajne umore. Prav tako naj vlada razreši osebe, ki so v policiji in drugih državnih organih odgovorne, da obstoja ubojnih sredstev ob prvih opozorilih niso preiskali in še vedno niso odkrili ubojnih sredstev ali oseb, ki so ali še vedno z njimi razpolagajo.

Priporočila pa vlada zavrača kot neustrezna in nepotrebna, "ker so se in se še izvajajo vse zakonsko določene aktivnosti za odkrivanje, preiskovanje in preprečitev morebitnih negativnih posledic kakršnekoli nezakonite posesti orožja in eksploziva ali nahajališč nevarnih snovi".

Kot so zapisali v danes sprejetem mnenju, vlada z vso skrbnostjo zagotavlja kar najvišjo stopnjo varnosti v državi, pri čemer morajo resorni organi preverjati vse informacije o varnostno relevantnih vprašanjih, vključno z obstojem in posestjo domnevnih ubojnih sredstev nekdanje SDV. Če se pri tem izkaže zadostna stopnja suma o storitvi kaznivega dejanja oziroma ogrožanja varnosti in premoženja ljudi, državni organi nemudoma ukrepajo, pri čemer pa so zavezani k spoštovanju zakonitosti in pravil stroke.

Tudi v primeru domnevnih nahajališč orožja in ubojnih sredstev SDV sta policija in Slovenska obveščevalno-varnostna agencije (Sova) proučili vse okoliščine in razpoložljivo dokumentacijo ter ugotovili, da ni podanih zadostnih zakonskih in strokovnih standardov za sprožitev preiskovalnih postopkov, je zapisano v mnenju.

Preiskava umora zdravnika in policista ter poskusa umora drugega policista v Splošni bolnišnici Izola pa še ni končana, zato je o kakršnikoli povezavi tega primera s priporočilom poslancev preuranjeno govoriti, še meni vlada.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.