Saša Eržen

 |  Mladina 39  |  Kultura  |  Hudo

Pyropet

Bestialni skeleti v vosku 

© arhiv Mladine

Islandska oblikovalka Thorunn Arnadottir je med študijem na Royal College of Art v Londonu pred petimi leti premišljevala o svečah in o tem, kako bi to žrtvovanje voska popeljala na višjo raven, na primer z nečim, kar bi bilo skrito v notranjosti. Tako se je v njeni domišljiji porodilo kovinsko okostje. Mačke so se ji – s predenjem v enem in pihanjem v naslednjem trenutku – zdele ravno prav dvolična bitja za portretiranje njihove dvojne narave v nežni voščeni figuri s kovinskim osrčjem. V sodelovanju z razvijalcem izdelkov Danom Kovalom je izdelala na videz ljubko mucico, ki se s časom zaradi gorenja stenja in topljenja voska spremeni v strašljiv skelet. Mačja sveča z imenom kisa, kar po islandsko pomeni mucka, je bila v domovini avtorice leta 2013 razglašena za oblikovalski izdelek leta. Doslej so se ji pod znamko pyropet pridružili še jelen, zajec in ptica. Posamezna živalca gori približno dvajset ur. Poleg tega da je zanimivo spremljati njeno preobrazbo, res ni veliko sveč, ki bi za sabo, ko dogorijo, pustile karkoli drugega kot odpadek.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.