Staš Zgonik  |  foto: Uroš Abram

 |  Mladina 39  |  Družba

»Bolniki so prehitevali medicinsko stroko«

Onkologinja primarijka Josipina Ana Červek, dr. med., o zdravniški pobudi za legalizacijo medicinske konoplje

Prim. Červekova je od nekdaj rada sodelovala pri uvajanju novih postopkov in zdravil v slovensko onkologijo. Zraven je bila na primer pri uvajanju kemoterapije v 70. letih prejšnjega stoletja, vodila je uvajanje hormonske terapije pri raku dojk, pripišemo ji lahko tudi velik del zaslug za uvajanje paliativne oskrbe v slovensko medicino. Leta 2007 je na Onkološkem inštitutu dosegla ustanovitev oddelka za akutno paliativno oskrbo. Danes, pri svojih 80 letih, je v prvi vrsti zdravniških prizadevanj za uvedbo konoplje v slovensko medicino. Med drugim je članica strokovne skupine pri Zdravniški zbornici, ki je spisala prejšnji teden predstavljena priporočila za legalizacijo medicinske konoplje, novembra pa se bo tudi po njeni zaslugi začelo prvo izobraževanje slovenskih zdravnikov, ki so pripravljeni svojim bolnikom predpisovati konopljo.

Zdravniki ste prejšnji teden odločno podprli legalizacijo medicinske konoplje. Ali to pomeni, da so vrata legalizaciji odprta?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.