Peter Petrovčič

 |  Mladina 40  |  Družba

Mladoletni vzorniki

V Sloveniji imamo krasen primer kaznovalnega sistema, ki deluje – mladoletniško kazensko pravo. Zakaj se ne bi po njem zgledovali tudi pri polnoletnih storilcih kaznivih dejanj?

Prizor iz Prevzgojnega doma Radeče leta 2005. Danes mora v prevzgojni dom le vsak deseti mladoletni storilec kaznivega dejanja, drugi kazen odslužijo v domačem okolju.

Prizor iz Prevzgojnega doma Radeče leta 2005. Danes mora v prevzgojni dom le vsak deseti mladoletni storilec kaznivega dejanja, drugi kazen odslužijo v domačem okolju.
© Matej Leskovšek

Na ministrstvu za pravosodje so pred časom zbrali in na spletu objavili »zaporsko statistiko«. Številke o zaporskem sistemu v Sloveniji kažejo trend rasti vseh spremenljivk. Vseh razen števila zapornih kazni in napotitev v prevzgojni dom za mladoletne storilce kaznivih dejanj. Teh je bilo lani pol manj kot pred 20 leti. Mladoletniška kriminaliteta se že leta vztrajno zmanjšuje. Vprašanje je, zakaj je tako in ali bi se iz odgovora na to vprašanje lahko kaj naučili tudi glede odnosa države do polnoletnih storilcev, saj se ta, nasprotno, iz leta v leto slabša.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.