O slonu in plahi ptici

Zakaj nasprotovati tajnim sporazumom CETA, TTIP in TISA

Ameriško-srbski ekonomist Svetovne banke Branko Milanović je analiziral učinke, ki jih je imela globalizacija med letoma 1988 in 2008. Na grafu se mu je izrisal – slon. Obris zgornjega dela slona, od spuščenega repa do dvignjenega rilca, povzema učinke globalizacije na svetovno porazdelitev dohodka. Pri repu, kakopak, so najrevnejši prebivalci sveta (podsaharska Afrika), ki se jim dohodki niso povečali, pri izrazito dvignjenem rilcu pa je najbogatejši en odstotek, elita, ki so se ji dohodki ekstremno povečali. Vmes, pri trupu in štrlečih ušesih, so »novi srednji razredi« držav v razvoju (predvsem Kitajske in Indije) – povečanje dohodka so izkusili tudi oni. Tam, kjer se prek obraza in oklov rilec naglo spusti, preden se njegova konica spet dvigne, pa smo mi – srednji razredi t. i. Zahoda (EU, Severna Amerika, Avstralija). Mi smo torej drugi poraženci globalizacije.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.