IK

 |  Svet

Uber izgubil sodno bitko, delavcem plačani dopust, bolniška in minimalna plača

© Flickr

Medtem ko slovenska vlada razmišlja, kako ustreči družbi Uber s spremembo zakodaje, ki bi omogočila popolno prekarizacijo prevozov, gre Velika Britanija, sicer srčika neoliberalnega kapitalizma, v drugo smer. Ameriško podjetje Uber je namreč na Otoku izgubilo sodni spor glede pravic, ki jih mora zagotavljati svojim voznikom. Delavsko sodišče v osrednjem Londonu je razsodilo v prid dvema voznikoma, ki sta terjala plačilo za dopust in bolniško odsotnost ter minimalno plačo.

Sodba bi lahko imela odločitev posledice za okoli 40.000 voznikov v Angliji in v Walesu, Uber pa je nanjo že napovedal pritožbo. Po oceni sodišča je nerealno zanikati, da Uber ponuja storitev prevoza in ne zgolj aplikacijo.

Podjetje na drugi strani trdi, da želi velika večina njegovih voznikov ohraniti svobodo in fleksibilnost, ki jim omogoča, da vozijo, kadar koli in kjer koli hočejo.

V Veliki Britaniji samozaposleni niso upravičeni do določenih privilegijev in ne uživajo vseh pravic, kot sta plačani dopust in minimalna plača. Uber, ki ima evropski sedež na Nizozemskem, je sicer trdil, da to ni vprašanje za britanska, temveč za nizozemska sodišča. Na odločitev pa je že napovedal pritožbo. Med drugim pri Uberju trdijo, da je njihov voznik v povprečju plačan 16 funtov na uro, v kar je že odštet odbitek, ki si ga vzame podjetje, minimalna plača pa na Otoku znaša 7,2 funta na uro. 

Situacija spominja na nekaj, kar se je zgodilo tudi v Sloveniji, ko je pri nas inšpekcija prevozniku Goopti velela, da mora zaposliti določeno število svojih voznikov, ki so bili na pogodbah kot samostojni podjetniki (s.p.). Zdaj so zaposleni pri podizvajalcih. 

Na spodnjih povezavah si lahko preberete članke o Uberju Mladininega novinarja Klemna Košaka:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.