Damjana Kolar

 |  Kultura

Drugi celovečerec modnega oblikovalca Toma Forda

Sloviti modni oblikovalec Tom Ford je že s svojim prvim filmom Samski moški (2009) navdušil gledalce in kritike. Njegov drugi celovečerec Nočne ptice s stopnjujočo napetostjo raziskuje tanko mejo med ljubeznijo in krutostjo, med maščevanjem in odrešitvijo. Dobitnik velike nagrade žirije na beneškem filmskem festivalu, ki je nastal po romanu Austina Wrighta Tony and Susan, bo od 17. novembra dalje na ogled v slovenskih kinematografih.

Zapleteni roman Austina Wrighta iz leta 1993 režiser na elegantni način razstavi ter znova sestavi v bleščeč niz podob, povezanih v pripoved.V srhljivem psihološkem trilerju sledimo Susan Morrow, uspešni lastnici galerije v Los Angelesu, ki z možem Huttonom živi izjemno privilegirano, a neizpolnjeno življenje. Ko se Hutton neki konec tedna odpravi na eno od prepogostih službenih potovanj, Susan v nabiralniku najde paket. V njem je rokopis romana Nočne ptice, ki ga je napisal njen bivši mož Edward Sheffield, s katerim že dolga leta nima stikov. V priloženem sporočilu ji Edward naroči, naj prebere knjigo in ga poišče, ko bo spet na obisku v mestu. Ko začne Susan ponoči v postelji brati roman, presenečena odkrije, da je knjiga posvečena njej, nejna vsebina pa nadvse vzemirjajoča. V nasilni zgodbi, polni najtemnejših človeških čustev, Susan prepozna zloveščo grožnjo in poskus maščevanja, zato se odpravi po starih sledeh svojega življenja. Vendar v temačnih delih njene duše ležijo skrivnosti, ki ne bi nikoli smele priti na dan, posledice razkritij pa so uničujoče za vse vpletene.

Po besedah režiserja film govori o tem, kako se moramo naučiti živeti z odločitvami, ki jih v življenju sprejmemo, in z njihovimi morebitnimi posledicami. V družbi, kjer je vse, vključno z našimi razmerji, tako lahko zavreči, je to zgodba o zvestobi, predanosti in ljubezni. To je zgodba o osamljenosti, ki jo vsi čutimo, in o tem, kako pomembno je ceniti osebne vezi, ki so nam v življenju v oporo.

V trilerju o ameriški kulturni eliti s pridihom Davida Lyncha, Alfreda Hitchcocka in Douglasa Sirka, blestita oskarjevska nominiranca Amy Adams in Jake Gyllenhaal. Razkošna in zabavna noir melodrama je prežeta z brutalnim zločinom in psihološko napetostjo. Ford se znova dokaže kot spreten pripovedovalec zgodb, ki ima ravno tako dober smisel za podrobnosti likov, kot za barvo in kompozicijo. Roman govori o izbirah, ki nas določajo, in o njihovih posledicah za ljudi okoli nas, pa tudi o skrajno intimnem dejanju branja, ki nam odpre vrata do misli, čustev in izkušenj nekega drugega človeka. 

Tom Ford je eden najuspešnejših modnih oblikovalcev svoje generacije, ki je s filmskim prvencem Samski moški osvojil tudi filmski svet. Rodil se je leta 1961 v Austinu ter odraščal v Teksasu in Novi Mehiki. V New Yorku je študiral umetnostno zgodovino in arhitekturo, kjer se je sčasoma uveljavil kot modni oblikovalec in med drugim ustvarjal za znamke, kot sta Gucci in Yves Saint Laurent. Leta 2005 je ustanovil lastno znamko, v Los Angelesu pa je odprl filmsko produkcijsko hišo Fade to Black, pri kateri je posnel svoj celovečerni prvenec. Film, ki je nastal po istoimenskem romanu Christopherja Isherwooda (v slovenščino je preveden pod naslovom Samec), je bil premierno prikazan na festivalu v Benetkah, kjer je Colin Firth prejel nagrado za najboljšega igralca. Firth, ki je v filmu zaigral ob Julianne Moore, je kasneje osvojil še vrsto drugih priznanj, med njimi nagrado BAFTA, ter nominaciji za zlati globus in oskarja. Na beneškem filmskem festivalu je premiero doživel tudi režiserjev drugi celovečerec Nočne ptice.

poIAIKS4X2U

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.