Darja Kocbek

 |  Svet

Bernie Sanders podpira proteste proti Trumpu

Američani hočejo spremembe

Bernie Sanders

Bernie Sanders
© Phil Roeder / Flickr

Bernard Sanders, ki ga je v strankarski tekmi demokratske stranke za kandidata za predsednika ZDA izločila Hillary Clinton, je žalosten, ni pa presenečen, da je na volitvah zmagal republikanec Donald Trump. Zanj ni šok, da so milijoni volivcev glasovali za Trumpa zato, ker so siti in utrujeni od gospodarskega, političnega in medijskega statusa quo, je napisal v New York Timesu.

Delavske družine gledajo, kako politiki od milijarderjev in korporacij dobivajo finančno podporo za svoje kampanje, potem pa ignorirajo potrebe navadnih Američanov. Šefi korporacij so v zadnjih 30 letih prodali preveč Američanov, ki morajo delati več ur za manjše plače, spodobno plačana delovna mesta pa se selijo na Kitajsko, v Mehiko in druge države z nizkimi plačami. Siti so šefov, ki zaslužijo 300-krat več kot oni, in časov, ko 52 odstotkov vsega novega prihodka pobere 1 odstotek najbogatejših. Mnogo nekoč lepih krajev je praznih, trgovine v centru so zaprte, otroci se izseljujejo, ker ni služb, hkrati pa korporacije iz skupnosti izčrpavajo bogastvo ter ga spravljajo na svoje račune v davčnih oazah.

Delavci v ZDA si ne morejo privoščiti dostojnega in kakovostnega otroškega varstva, nadaljuje Sanders. Svojih otrok ne morejo poslati študirat, nimajo nič na računu, ko se približujejo upokojitvi. V mnogih predelih države ne morejo najti stanovanj, ki bi si jih lahko privoščili, stroški za zdravstveno zavarovanje so zanje veliko previsoki. Preveč družin zapade v droge, alkoholizem, povečuje se število samomorov.

Izvoljeni predsednik Donald Trump ima prav, Američani hočejo spremembe. Toda kakšne spremembe jim bo ponudil? Bo imel pogum, da se bo postavil po robu najmočnejšim ljudem v državi, ki so odgovorni za gospodarske probleme, ki jih občuti toliko delavskih družin, ali pa bo jezo večine usmeril proti manjšinam, priseljencem, revnim in nemočnim? Bo imel pogum, da se bo uprl finančnemu središču Wall Street, bo naredil vse za razdrobitev finančnih institucij, ki veljajo za »prevelike, da bi smele propasti«, in od velikih bank zahteval, da morajo investirati v majhne posle in ustvarjati delovna mesta na podeželju ZDA in v revnih predmestjih? Ali bo za finančnega ministra imenoval novega bankirja z Wall Streeta in nadaljeval dosedanjo prakso? Se bo res lotil farmacevtske industrije in znižal cene zdravil na recept?

Bernard Sanders namerava pozorno spremljati, kaj bo ponudil Donald Trump. Če bo res vodil politiko, ki bo omogočila izboljšanje življenja delovnih ljudi, ga bo podprl in mu pomagal. »Obnovimo našo dotrajano infrastrukturo in ustvarimo milijone dobro plačanih služb. Dvignimo minimalno plačo na raven, s katero je mogoče živeti, pomagajmo študentom, da bodo lahko šli študirat, zagotovimo plačano bolniško odsotnost in porodniški dopust ter razširimo socialno varnost. Reformirajmo gospodarski sistem, ki milijarderjem, kot je Trump, omogoča, da ne plačajo niti centa davka na prihodek. In najpomembneje, ukinimo možnost, da bogati financerji za kampanje kupujejo volitve,« predlaga Sanders.

Predlagati namerava tudi več ukrepov za spremembe v demokratski stranki. Ko je končal kampanjo, da bi postal kandidat te stranke za predsednika ZDA, je podpornikom povedal, da se politična revolucija mora nadaljevati. Zdaj se to mora zgoditi. »Smo najbogatejša država v zgodovini sveta. Če stopimo skupaj in ne dopustimo demagogom, da nas delijo glede na raso, spol ali narodnost, lahko dosežemo vse. Iti moramo naprej, ne nazaj,« je odločen Sanders.

Njegovi podporniki voditeljem demokratske stranke že pošiljajo zahteve za spremembe, poroča Politico. Njihov cilj je zamenjati strankarske predstavnike v državah, v katerih je Sanders premagal Clintonovo med strankarsko kampanjo. Severin Beliveau, nekdanji predsednik demokratske stranke v državi Maine, ki je podpiral Sandersa, pravi, da se Sandersovi podporniki počutijo, da so bili med strankarsko kampanjo izkoriščani, na nek način zapostavljeni. V Mainu recimo hočejo zamenjati sedanjega predsednika stranke Phila Bartleta, ki je podpiral Clintonovo. V Mainu je Sanders na strankarskih volitvah dobil 70 odstotkov glasov članov stranke.

V Wisconsinu se bo predsednica stranke Martha Laning najbrž morala kmalu zagovarjati, zakaj Clintonova v tej državi ni zmagala. Spremembe se obetajo tudi v Nebraski, kjer je Sanders prav tako premagal Clintonovo. Demokrati na Havajih so postavili novega predsednika, ki podpira Sandersa.

V pogovoru za CBS je Sanders po poročanju Guardiana dejal, da so se demokrati preveč osredotočili na premožno liberalno elito, ni pa upoštevala delavskega razreda, srednjega razreda in ljudi z nizkimi prihodki. »Zdaj moramo vzpostaviti novo gibanje milijonov ljudi, ki želijo spremeniti to deželo,« pravi Sanders.

Po poročanju Independenta Sanders podpira proteste proti Trumpu in postavlja pod vprašaj volivni sistem, ki omogoča, da postane predsednik države nekdo, ki ne dobi največ glasov volivcev. Na vprašanje, ali bi premagal Trumpa, če bi na volitvah nastopil namesto Clintonove, pa je odgovoril: »Ne vem, nihče ne ve. Vsekakor bi si želel imeti to priložnost. Nekatere ankete kažejo, da bi se to zgodilo«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.