IK, STA

 |  Svet

Putin razrešil ministra za gospodarstvo

Aleksej Uljukajev je bil aretiran zaradi prejemanja podkupnine, krivde sam sicer ne priznava

Ruski predsednik Vladimir Putin je razrešil ministra za gospodarstvo Alekseja Uljukajeva, ki je bil včeraj aretiran zaradi prejemanja podkupnine, je sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. "Vladimir Putin je izdal odlok o razrešitvi Uljukajeva s položaja," je pojasnil Peskov ter dodal, da je predsednik "izgubil zaupanje" v ministra.

Ministra so v ponedeljek malo pred polnočjo aretirali agenti ruske obveščevalne službe FSB v okviru policijske operacije, potem ko so prejeli "resne dokaze" s prisluškovanjem njegovim pogovorom in pogovorom njegovih sodelavcev. Zasačili so ga med prejemanjem dveh milijonov dolarjev (1,86 milijona evrov) gotovine za prevzem naftne družbe Bašneft s strani državnega naftnega velikana Rosneft.

Uljukajev sicer krivde ne priznava. Meni, da je to, kar se je zgodilo v ponedeljek zvečer v pisarni Rosnefta, provokacija, je za ruski radio Business FM povedal njegov odvetnik Timofej Gridnev.

Kdo je Uljukajevu dal podkupnino, za zdaj ni znano. Je pa tiskovna predstavnica preiskovalne komisije, najvišjega ruskega organa za boj proti korupciji, Svetlana Petrenko povedala, da so ministra zasačili med prejemanjem denarja. Dejala je še, da je šlo za izsiljevanje predstavnikov Rosnefta. Po navedbah preiskovalcev je minister grozil, da bo s svojim vplivom oviral prihodnje dejavnosti Rosnefta.

Uljukajev je najvišji ruski predstavnik, ki so ga pridržali po poskusu državnega udara v tedanji Sovjetski zvezi leta 1991. Na položaju ministra za gospodarstvo je bil od leta 2013, pred tem je bil desetletje namestnik guvernerja ruske centralne banke.

Največja ruska naftna družba v državni lasti Rosneft je na željo vlade v Moskvi 50,07-odstotni delež v Bašneftu, šesti največji naftni družbi v Rusiji, kupila oktobra. Zanj je odštela 329,7 milijarde rubljev (4,7 milijarde evrov), oblasti pa so sporočile, da bodo z izkupičkom zapolnile luknjo v proračunu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.