Viktor Križanič  |  foto: Borut Krajnc

 |  Mladina 46  |  Kultura

Zoran Smiljanić: Adios, Meksikajnarji!

333 strani. 163 izvodov Mladine. 10 let dela. 5 albumov. 2 avtorja. 1 domači stripovski serial. Največji.

Mineva dobrih 11 let, odkar je v tejle reviji začel izhajati stripovski serial Meksikajnarji. Tistega davnega julija 2005, ko smo bili še mlajši in lepši, ne pa tudi pametnejši, je v Mladini izšel članek Jaz pa pojdem v Meksiko, v katerem je Max Modic zaslišal koscenarista in risarja Zorana Smiljanića (drugi koscenarist je Marijan Pušavec). Pogovarjala sta se o njegovem dotedanjem delu, predvsem pa sta temeljito pretresla nastajajoči serial, kakršnega pri nas še ni bilo. Napovedana saga o slovenskem osvajanju Mehike je bila zastavljena tako velikopotezno, obsežno in kompleksno, da je marsikdo dvomil, ali bo avtorski dvojec brez krmarja začeto tudi zares speljal do konca. Članek je bil opremljen s fotografijo Boruta Krajnca, na kateri Smiljanić v maniri mehiških pistoljerov s cevjo kolta skoraj penetrira v mojstrov objektiv.

Ob izidu petega, zaključnega dela v albumski obliki oktobra letos je prišel čas, da se vrnemo na kraj zločina in začeto zgodbo tudi končamo na straneh revije, kjer so Meksikajnarji prvič ugledali luč sveta in zajokali. Žal pa je glavni porodničar Max Modic (in Smiljanićeva prva izbira) zaradi zahrbtne bolezni izpadel iz igre. Tudi druga izbira, venomer prijazna, pozitivna in pronicljiva babica Vanja Pirc trenutno ni na voljo, zato je intervjuvanec nekoliko nejevoljno privolil v rezervnega igralca s klopi – mene. Verjetno je bil to razlog, da je bilo z njegove strani med pogovorom zaznati slabo prikrito averzijo, občasno ironijo in subtilno miniranje vprašanj, a sva pogovor vseeno nekako speljala do konca. No, vsaj tretji izvirni soudeleženec, fotograf Krajnc, je ostal isti. Svojo partijsko nalogo je opravil z enako strastjo, zavzetostjo, pa tudi humorjem kot pred leti in rezultat je temu primeren.

Končal si najdaljši, najdebelejši in najdlje trajajoči domači stripovski serial, kar jih je kadarkoli izšlo pri nas. Kako se počuti človek, ko zriše Vojno in mir v sličicah? Ali doživi čustveni orgazem?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.