Staš Zgonik  |  foto: Borut Krajnc

 |  Mladina 46  |  Družba  |  Intervju

Prof. dr. Rajko Kenda, strokovni direktor Pediatrične klinike

Tragična zgodba dveletne Neže Arnolj, ki so jo avgusta na Pediatrični kliniki sprejeli zaradi popuščanja srca, je po ustaljeni medijski metodi postala nov dokaz o koruptivnosti in neživljenjskosti slovenskih zdravnikov. Deklica, ki jo je med čakanjem na presaditev srca prizadela možganska kap, kljub napovedim zdravnikom o skorajšnji smrti še vedno živi. Starši, ki so se od deklice enkrat že poslovili, pa zdaj slovenskim zdravnikom ne zaupajo več in zahtevajo zdravljenje v tujini, česar pa zavarovalnica brez privolitve zdravnikov ni pripravljena plačati.

V središču medijske pozornosti in zgražanja javnosti nad bogovi v belem se je, kot že ničkolikokrat v zadnjih letih, znašel prof. dr. Rajko Kenda, strokovni direktor naše največje otroške bolnišnice, ki je postal tarča zmerljivk in obtožb o nečlovečnosti.

Letos je minilo 40 let, odkar je zaposlen v Univerzitetnem kliničnem centru. Opozarja, da se je po dolgih letih nenehnega napredka Pediatrična klinika znašla v težavah. Tako finančnih kot kadrovskih. Da splošnega družbenega ozračja, zaradi katerega mnogi zdravniki začenjajo z odporom hoditi v službo, starši pa svoje otroke k njim pripeljejo s cmokom v grlu, niti ne omenjamo.

Otroka odklopijo z aparatov. V pričakovanju skorajšnje smrti se starši od njega poslovijo. Otrok po mesecu in pol še vedno živi. Kaj se je zgodilo?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.