Damjana Kolar

 |  Kultura

Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

Izbor dogodkov od 24. do 26. novembra.

Četrtek, 24. november

V Galeriji Simulaker Novo mesto bo ob 19.00 otvoritev skupinske razstave Sveta jeza, ki je zasnovana na pesmi v prozi Sveta jeza: pridiga, ki jo je Vinko Möderndorfer spisal novembra 2010 za Sobotno prilogo časopisa Delo. Projekt je literarno-vizualna kritika sodobne slovenske družbe in raznoterih deviacij, ki so vzniknile v času njene politične tranzicije. V razstavi, ki priča o padcu moralnih in etičnih vrednot, se zrcalijo aktualne socialne in politične razmere. Vsak izmed sodelujočih se z lastnim avtorskim pristopom in tehniko loteva vizualne oziroma zvočne interpretacije ter vsebinske nadgradnje Möderndorferjevega besedila. Sodelujejo: Boris Beja, DK, Lenka Đorojević, Neža Jurman, Marko Kociper, Marko A. Kovačič, Rok Mohar, Ana Pečar, Matej Stupica, Andrej Štular, Uroš Weinberger (strip,objekti, instalacije), Miha Zadnikar, RV Maček, Arnold Marko, Rok Kušlan in Franci Rainer (glas in zvok)

© DK

V Vodnikovi domačiji Ljubljana bo ob 20.00 premiera grozljive komedije s pesmijo in plesom z naslovom Ljubljanski vodnik našel Vodnika v režiji Andreja Rozmana Roze. Uglasbljena poezija Valentina Vodnika, ki zaradi onesnaženja vode vstane iz podzemlja in ga srečamo na odru v intervjuju s samozaposleno novinarko. Nastopata: Alenka Tetičkovič in Andrej Rozman Roza

Petek, 25. november

V Projektni sobi SCCA Ljubljana bo ob 18.00 predstavitev mednarodnega umetniškega bienala Susak Expo z naslovom Otok v mestu, ki ga na hrvaškem otoku Susku od leta 2006 organizira londonski kurator, založnik in umetnik Daniel Devlin. Na pogovoru o različnih stališčih do umetniških sejmov, bienalov in muzejev sodobne umetnosti, bodo sodelovali: Daniel Devlin, Tomislav Brajnović, Herzog Dellafiore, Elisa Bolazzi in Petra Varl. Pogovor bo vodil Gregor Dražil.

Na malem odru SLG Celje bo ob 19.30 premiera igre Nora ali Hiša za lutke, norveškega dramatika Henrika Ibsena. Čeprav sta glavni temi meščanski zakon in položaj ženske v njem, avtorja najbolj zanimata emancipacija in notranja rast posameznika, ki se upre večini in togim družbenim normam, pa naj bo to moški ali ženska. Razkriva konflikt med posameznikom, ki išče resnico in svobodo, in družbo, ki zatira njegove želje in potrebe. Ko se posameznik intelektualno osvobodi tradicionalnega načina razmišljanja, povzroči to resne konflikte v njegovi okolici. Režija: Nikola Zavišić

© Jaka Babnik

V Kinu Šiška Ljubljana bo ob 20.00 otvoritev mednarodnega festivala sodobnega plesa CoFestival s premiero plesne predstave Gorana Bogdanovskega 2 : 0, ki je nastala petnajst let po premieri plesne uspešnice 1:0 (SNG Opera in balet Ljubljana, Gledališče Glej). Reprezentanca izvirne zasedbe Fičo Baleta se je odločila narediti plesno, nogometno in osebno introspekcijo in preveriti, kako gibka so njihova telesa in ali so po vsem tem času še sposobni ustreznega plesno-nogometnega napada. 

© Miha Fras

V Mostovni Nova Gorica bo ob 21.00 potekal Go Moonlee! Fest 2016, festival neodvisne založbe Moonlee Records. Nastopili bodo: Damir Avdić, Werefox, Iamdisease in zagrebška avdio-vizualna atrakcija Žen.

Whk1fvOGkno

Sobota, 26. november

V Veliki dvorani SNG Maribor bo ob 19.30 premiera baletnega spektakla Jevgenij Onjegin na glasbo Petra I. Čajkovskega in Sergeja Rahmaninova, ki govori o izgubljenih življenjskih iluzijah in neuresničeni ljubezni. Koreografija: Valentina Turcu, dirigent: Simon Robinson

© Tiberiu Marta

V Gabrijelu Cerkno bo ob 21.00 v okviru festivala Keltika nastopila avstrijska post-punk rock zasedba Hella Comet, ki bo predstavila najnovejši album Locust Valley.

CNx8Crxqaik

V Kinodvoru Ljubljana bo ob 21.00 otvoritev 32. festivala LGBT filma s filmom Babica v režiji Paula Weitza. Srčna komična drama govori o jeklenih ženskah, premagovanju tegob s humorjem in o tem, da je kdaj pa kdaj preprosto treba koga poslati v tri krasne. Predfilm: Bazen (r. Leandro Goddinho)

zXk1St0MDN8

V Menzi pri koritu (Metelkova) Ljubljana bo ob 21.00 nastopil beograjski psihadelični elektro pop duo Ti. Gost: Sergio Lounge (Srb)

86_Vg_z2oxE

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.