Darja Kocbek

 |  Svet

Kaj se zgodi, če država čez noč ukine bankovce

Ukinitev bankovcev ni povzročila problemov kriminalcem, temveč navadnim državljanom, ki večino plačil opravijo v gotovini. Veliko jih ima zdaj težave pri nakupih hrane in zdravil, v bankah in pred bankomati pa čakajo v dolgih vrstah.

Indijski rupiji

Indijski rupiji
© WikiCommons

Indija je država, kjer so na preizkusu trditve, da je korupcijo in ponarejanje denarja mogoče preprečiti z ukinitvijo bankovcev čez noč. Za zdaj kaže, da je vlada Narendra Modija s tem ukrepom povzročila zgolj kaos. Kriminalci in skorumpirani uradniki denar večinoma prejemajo v gotovini, da zabrišejo sled. Zaradi tega je smiselno razmišljanje, da je to mogoče preprečiti z nenadno ukinitvijo gotovine. Ljudje v skandinavskih državah recimo uporabljajo zelo malo gotovine in tam je tudi korupcije zelo malo.

Modijeva vlada se je tako odločila čez noč ukiniti bankovca največje vrednosti, to je za 500 rupij (6,90 evra) in 1000 rupij (13,80 evra), ki predstavljajo 86 odstotkov gotovine v obtoku. Ukinjene bankovce je mogoče bodisi naložiti v banko, kar pomeni, da je treba plačati tudi davek, ali pa jih zamenjati za nove, kar pa je mogoče narediti le za omejene zneske. Bankovce za 500 rupij in 1000 rupij je prvič mogoče zamenjati tudi za bankovec za 2000 rupij (27,61 evra).

Ukinitev bankovcev ni povzročila problemov kriminalcem, ampak navadnim državljanom, ki večino plačil opravijo v gotovini. Veliko ljudi ima zdaj težave pri nakupih hrane in zdravil. V bankah in pred bankomati ljudje čakajo v dolgih vrstah.

Ukrep je bilo po besedah Modija bilo treba izvesti s presenečenjem zato, ker bi se goljufi sicer lahko nanj pripravili. Toda okrog 600 milijonov Indijcev po podatkih centralne banke nima bančnega računa. Ti ljudje živijo v 600 tisoč vaseh in prejemajo dnino za svoje delo v gotovini. Premožni državljani pa so takoj po najavi reforme stekli do prodajaln z luksuznimi izdelki, zlasti urami, in zlata, da so se na hitro znebili denarja, ki so ga skrivali pred davkarijo.

Modi je izvedel najbolj radikalno denarno reformo v Indiji v zadnjih 70 letih. Korupcija je v Indiji izjemno velik problem in boj proti temu problemu je bila ena od njegovih glavnih predvolilnih obljub. Te obljube z ukinitvijo bankovcev gotovo ne bo dosegel, kajti večina premožnih Indijcev ima svoje premoženje skrito v davčnih oazah, ponarejene rupije v Pakistanu že pospešeno zamenjujejo za nove bankovce, novih bankovcev dejansko ni težko ponarediti.

Kolikšen delež denarja ima katera država v bankovcih, nikakor ni pokazatelj stopnje korupcije. Nigerija, ki velja za eno najbolj skorumpiranih držav na svetu, ima glede na BDP v gotovini recimo manj denarja kot Švedska. Nigerijci ne zaupajo svoji valuti, to je glavni razlog, da imajo malo premoženja v gotovini.

Norveška in Švedska, sta korupcijo in kriminal znižali na najnižje ravni na svetu predvsem s transparetnostjo. Vsakdo tam lahko vidi, koliko dohodkov nekdo prijavi davčni upravi in koliko davka plača. Tako je mogoče na zelo enostaven način ugotoviti, ali nekdo živi v skladu s svojimi finančnimi zmožnostmi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.