Damjana Kolar

 |  Kultura

Festival LGBT filma

Babica

Babica

Med 26. novembrom in 4. decembrom bo v Ljubljani potekal 32. festivalu LGBT filma, na katerem se bo zvrstilo 22 dolgometražnih in 18 kratkih filmov iz 22 držav. Kot vsako leto bodo projekcije nekaterih filmov še v Kopru, Mariboru, na Ptuju in v Bistrici ob Sotli. Osrednji gost festivala bo nemški režiser Jochen Hick, ki bo predstavil najnovejši dokumentarni film Vzhodni kompleks, v času festivala pa bo vodil tudi dvodnevno filmsko delavnico.

Začetki festivala segajo v leto 1984, ko je v Ljubljani potekal prvi festival Magnus, s podnaslovom Homoseksualnost in kultura. V tednu dni so se poleg razstave in predavanj v galeriji Škuc in v Križankah odvrteli tudi filmi Fassbinderja, Friedkina, Lamberta, Praunheima in drugih. Šlo je za prvo javno prezentacijo homoseksualne kulture ne samo v Jugoslaviji, temveč na celotnem področju Vzhodne Evrope. Filmski del tega festivala velja za prvi filmski festival, ki se je nato pod različnimi imeni selil na druge lokacije, tudi v Cankarjev dom in Kapelico, dokler se ni pod imenom Festival gejevskega in lezbičnega filma ustalil v Slovenski kinoteki. Ob 30. letnici so ga preimenovali v festival LGBT filma. "Festival LGBT-filma je od vsega začetka povezan z zgodovino in aktivizmom, ki je moral premagovati mnogoštevilne ovire, da se je ohranil 32 let. Festival je drugačen od drugih festivalov v tem, da prinaša v Slovenijo filme, ki po večini niso del mainstreamovske produkcije, temveč delo LGBT-avtorjev, igralcev, ekip in skupnosti po celem svetu, ki prikazujejo intimne zgodbe ali razkrivajo družbeno-politične pogoje življenja za LGBT-osebe iz drugih krajev ali časov. Kljub zgodovini najstarejšega LGBT-festivala v Evropi, kvalitetnemu programu, gostom in prepoznavnosti, je potrebno vedno znova braniti festival in ga ohranjati pri življenju," je zapisala ena od selektoric festivala Jasmina Šepetavc. 

Osrednji program se bo odvrtel med 26. novembrom in 3. decembrom v Slovenski kinoteki v Ljubljani otvoritev festivala pa bo 26. novembra ob 21.00 v Kinodvoru, kjer bodo predvajali  duhovito lezbično komedijo Babica (r. Paul Weitz) z legendarno ameriškoigralko Lily Tomlin. Gre za feministični road trip o zavezništvu med lezbično babico in njeno najstniško vnukinjo, ki hoče narediti splav, pa zanj nima denarja. Lezbične tematike se lotevata tudi filma Jezne indijske boginje (r. Pan Nalin), prvi indijski film o ženskem zavezništvu, ki predstavlja življenje žensk v današnji Indiji ter hrvaški dokumentarec Bolno (r. Hrvoje Mabić) o prisilni petletni hospitalizaciji mlade Ane Dragičević na reški psihiatriji.

feRWnYXe0X4

Med filmi, ki se ukvarjajo s problematiko spolne identitete in vprašanj transspolnosti, bodo predvajali dokumentarec Transspolna življenja v Sloveniji, ki ga je posnela kanadska režiserka Michelle Emson. V njem nam predstavi deset transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb ter spregovori o raznolikih doživljanjih lastne spolne identitete ter položaju transspolnih oseb v Sloveniji. V off programu pa bodo prikazali avstrijski dokumentarec FtWTF - Female to What The Fuck (r. Katharina Lampert, Cordula Thym), ki brez pridiha tragičnosti in patetike spregovori o raznolikosti spolov in spolnih tansformacij, brez pridiha tragičnosti in patetike.

Predvajali bodo tudi film Théo in Hugo v istem čolnu (2016),  ki ga bosta pospremila stara znanca festivala, francoski režiserski duet Olivier Ducastel in Jacques Martineau. Za festivalski zvezdniški utrinek bo poskrbela španska igralka Sandra Collantes Sanz, ki se bo predstavila v pogovoru po projekciji filma Od punce do punce. 

Vrhunec festivala bo projekcija najstarejšega igranega celovečernega filma s homoseksualno tematiko - švedskega filma Krila, iz leta 1916 (r. Mauritz Stiller, Axel Esbensen), posnetega po literarni predlogi romana Mikael, danskega avtorja Hermana Banga. Film, ki je dolga leta veljal za uničenega, so pred leti restavrirali. Ob njegovi 100. letnici ga bomo videli tudi pri nas, na klavirju pa ga bo v živo pospremil Andrej Goričar.

Ob zaključku festivala bodo že četrtič podelili nagradi rožnati zmaj najboljšima celovečernima filmoma po izboru publike in selektorske ekipe. 

Podrobnejši program je na voljo na tej povezavi

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.