Damjana Kolar

 |  Kultura

Pixxelpoint postal festival sodobnih umetniških praks

Mestna galerija Nova Gorica bo letos že sedemnajsto leto zapored gostila mednarodni festival Pixxelpoint, ki se je v teh letih uveljavil kot eden najpomembnejših festivalov medijskih umetnosti v slovenskem prostoru in si obenem izoblikoval ugled tudi v mednarodnem okolju. Letošnji festival je dobil novo dimenzijo in se preimenoval v festival sodobnih umetniških praks. V osmih dneh se bo zvrstilo 28 dogodkov, na katerih se bo predstavilo 78 umetnikov, študentov in znanstvenikov.

Nova Gorica in Gorica bosta od 2. do 9. decembra ponovno v znamenju Pixxelpointa. Prvotni namen festivala, ki si je za cilj zadal približati informacijske tehnologije širšemu občinstvu in obenem seznaniti predvsem mlajše generacije z drugačnimi možnostmi uporabe novih medijev, je že zdavnaj presegel svoje okvire in prerasel v festival sodobnih umetniških praks. Predvsem v zadnjih nekaj letih se je festival pogumno lotil zahtevnega predstavljanja vrhunskih medijskih umetnikov, ki s svojimi deli premikajo meje in razumevanje vloge sodobnih umetniških praks, zaradi česar se Nova Gorica že umešča na svetovni zemljevid najsodobnejšega dogajanja na tem dinamičnem, vedno svežem in vznemirljivem, a zahtevnem umetnostnem področju.

V zadnjih devetih letih se festival razvija tudi kot čezmejni projekt. Festival tako ob svoji globalni vlogi hkrati vzpodbuja umetniško in teoretsko ustvarjalnost tudi na obmejnem območju ter razvija čezmejno sodelovanje na inventivnem polju sodobnih umetniških praks, ki že same po sebi ne poznajo meja. Tokrat bodo odpirali tri poglavja na presečiščih umetnost - znanost - družba s poudarkom na komunikaciji z vsakdanjim življenjem: raziskovanja med umetnostjo in znanostjo, spomin ter komunikacija in ustvarjanje skupnosti.

K sodelovanju so povabili kuratorko Rene Rusjan, ki je tokratno edicijo festivala naslovila MI. "Posebnost letošnje edicije Pixxelpointa je posebej dolg in razvejan proces, skozi katerega je kuratorka povezala sodelujoče v njem. Umetnice v sodelovanju z drugimi umetniki in s študenti umetnosti, z znanstvenicami ter laboratoriji in raziskovalnimi centri Univerze v Novi Gorici, z lokalno skupnostjo, v raziskovanju specifik obmejnega življenja v luči mednarodnih tokov, vse to na križiščih med umetnostjo, znanostjo in družbo ter vsakdanjim življenjem. Sodelujoči se bodo s svojimi projekti, delavnicami, predavanji in performansi predstavili na več lokacijah v Novi Gorici in Gorici. Morda je glavno vprašanje, ki si ga zastavljam skozi ta proces, kako vidimo drug drugega. Ne le skozi umetnost ali znanost, temveč predvsem, kako nam vse to pomaga preživeti, kako je s tem povezana usoda človeškega bitja."

Rene Rusjan je vizualna umetnica s koreninami v kiparstvu, ki ga razume predvsem v relaciji prostor/odnosi. Umetnost raziskuje skozi prizmo njene vloge v naših življenjih, kot orodja za vzpostavljanje komunikacije med nami samimi, različnimi nivoji družbe, odnosa do zgodovine in sedanjosti, relacij med različnimi disciplinami, razumevanju drugega. Je soustanoviteljica Šole uporabnih umetnosti Famul Stuart (1994), predhodnice Visoke šole za umetnost in sedaj Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici, kjer je od 2009 zaposlena kot direktorica programa in profesorica sodobnih umetniških praks. Po selitvi šole iz Ljubljane v Gorico se Rusjanova še posebej posveča raziskovanju potencialov, ki jih ponuja ta prostor, soočanju njegovih geografskih, zgodovinskih in kulturnih posebnosti z izzivi sodobnosti, v katerih ima skozi številna sodelovanja lahko pomembno vlogo tudi univerza.

Na festivalu se bodo predstavili: Robertina Šebjanič, Andreea Oarga Mulec, Tea Hvala, Jasna Hribernik, Antonio Della Marina, Alessandra Zucchi, Denis Mavrič, Paul Bush, Niloufar Tajeri, Gal Kirn, Tanja Lažetić, Helene Thuemmel, Rawan Hourani, Sabina Đogić, Anja Medved, Nadija Mustapić, Toni Meštrović, Vesna Bukovec, Widad Tamimi, Nika Autor, Anja Golob, Nemanja Ćađo, Nina Šorak, Urša Adamič, Pila Rusjan, Gaja Kutnjak, Elena Fajt, Lucija Jankovec, Dejan Krajnik, Neja Kaligaro, Valerie Wolf Gang, Ruobing Wang, Petra Varl, Metod Blejec, Una Rebić, Miha Colner, Slavko Glamočanin, Postaja Topolove/Stazione di Topolò, SMO – Slovensko multimedialno okno.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.