IK, STA

 |  Politika

Cerarjeva SMC: 2. januar naj bo spet dela prost dan!

Poslanska skupina SMC bo jutri v zakonodajni postopek vložila spremembo zakona o praznikih in dela prostih dnevih, s katero bi 2. januar že prihodnje leto ponovno postal dela prost dan.

Predsednik vlade Miro Cerar in njegova stranka SMC bi rada državljanom vrnila 2. januar kot dela prost dan.

Predsednik vlade Miro Cerar in njegova stranka SMC bi rada državljanom vrnila 2. januar kot dela prost dan.
© Borut Krajnc

V luči stabilnih javnofinančnih razmer bo poslanska skupina SMC jutri v zakonodajni postopek vložila spremembo zakona o praznikih in dela prostih dnevih, s katero bi 2. januar že prihodnje leto ponovno postal dela prost dan. Pobudo so posredovali poslanskim skupinam in njihov odziv pričakujejo do srede opoldne.

Spremembo zakona bodo predlagali po skrajšanem zakonodajnem postopku, je na današnji novinarski konferenci povedala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer.

Poslanci SMC so bili sicer spomladi leta 2015 proti takemu zakonodajnemu predlogu. Kot je danes pojasnila Kustec Lipicerjeva, so v tem času uspeli bistveno zmanjšati in uokviriti javnofinančno delovanje, sprejeli fiskalno pravilo in javne finance v tem okviru tudi delujejo. Zato so po njenih besedah že lahko začeli sproščati številne varčevalne ukrepe.

V SMC ocenjujejo, da bo ponovna uvedba 2. januarja kot dela prostega dne prinesla pozitivne učinke ne le za ljudi, ampak predvsem za gospodarstvo, torej za turizem in potrošnjo.

Trenutno se sicer vladna koalicija ukvarja s številnimi težavami zaradi sporazuma s sindikatom Fides in zaustavitvijo pogajanj z drugimi sindikati javnega sektorja. S predlogom za dodaten dela prost dan sindikatom po besedah Kustec Lipicerjeve dajejo signal, da so pripravljeni na dialog in iskati rešitve za njihovo najbolj optimalno delovanje, če bodo to namero tudi sami izkazali.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.