Damjana Kolar

 |  Kultura

Nova predstava EnKnapGroup v sodelovanju z Nature Theater of Oklahoma

© Andrej Lamut

V Centru kulture Španski borci v Ljubljani bo 1. decembra ob 20.00 premiera plesno-gledališke predstave Zasledovalci sreče, ki jo je v sodelovanju s plesalci skupine EnKnapGroup ustvaril svetovno znani umetniški dvojec Pavol Liška in Kelly Copper (ustanovitelja Nature Theater of Oklahoma iz New Yorka). Dvakratna dobitnika nagrade OBIE, ki sta v preteklosti sodelovala s številnimi producenti, uglednimi kulturnimi ustanovami ter nastopala na večjih festivalih po svetu, sta tokrat ustvarila osebnoizpovedno delo, ki se giblje na meji med gledališčem, plesom in performansom. Predstava, ki raziskuje mit ameriških sanj ter njihovo zapuščino, sloni na ideji neodtujljive pravice vseh državljanov do zasledovanja sreče, zapisano v Deklaraciji o neodvisnosti, ustanovnem dokumentu Združenih držav Amerike.

Besedilo za novo predstavo sta avtorja razvijala skupaj s plesalci, temelji pa na leto in pol trajajoči izmenjavi klasičnih pisem med njima in vsakim posameznim plesalcem. V času, ki sta ga preživela s skupino EnKnapGroup, sta razvijala vokalne tehnike, izohronost, odrsko prezenco in ameriško pogovorno angleščino, s posebnim poudarkom na razumevanju koncepta pravice do zasledovanja sreče, ki je zapisana v ameriški ustavi. Poleg tega sta se naslanjala na besedilo iz 30. let, ki opisuje nekatere arhaične metode zahodno ameriškega plesa kavbojev. Zakaj so najprej študirali stare kavbojske plese in kateri od njihovih korakov so sploh ostali v predstavi, kaj je skupino na vrhuncu uspeha izstrelilo naravnost na iraško bojišče in kaj v predstavi počne aR-Bi-eM, Red Bull Mobile – so le nekatera od vprašanj, s katerimi so se ukvarjali pri nastajanju predstave.

Umetniške stvaritve Kelly Copper in Pavola Liške sodijo v kategorijo eksperimentalnih del, a kljub temu ostajajo zabavne, ganljive in nepretenciozne. Dvojec kreira igrive, formalno stroge in estetsko inovativne stvaritve ter z vsakim novim delom načrtno izziva in na novo premišlja svojo lastno umetniško identiteto. Zase trdita, da se vedno trudita ustvarjati dela, ki jih še ne znata kreirati, na ta način rojevata humorne stvaritve, ki so žanrsko nepredvidljive. Takšen pristop že vse od prve plesne predstave skupine Nature Theater of Oklahoma, Poetika: neotesan balet (angl. Poetics: a ballet brut), njene ustvarjalce postavlja v nemogoče situacije in zahteva, da izhajajo iz lastne nevednosti in nelagodja.

Pavol in Kelly si na odru prizadevata ustvarjati pretresljive situacije, ki zahtevajo popolno navzočnost vseh v prostoru. Uporabljata material, improviziran iz okolja, naključno najden prostor, ujete pogovore in zaznane geste, ki jih s skrajno manipulacijo in nadčloveškim naporom spremenita v nekaj, kar gledalcem spreminja percepcijo vsakdanjosti. Ta ne ostane zgolj v gledališču, temveč se razteza ven, v svet, v katerem živimo.

Nature Theater of Oklahoma je domislica na Slovaškem rojenega Pavola Liške, znanega po svoji izvirni odrski in dramaturški umetnosti ter skrajno iznajdljivih priredbah klasičnih besedil. Liška je študiral z Richardom Foremanon in Anne Bogart ter pred kratkim magistriral iz režije na Univerzi Kolumbija v New Yorku. Kelly Copper, dramatičarka in vizualna umetnica, je s Pavolom Liško začela sodelovati leta 1997 in devet let kasneje z njim ustanovila Nature Theater of Oklahoma. Skupina, ki ustvarja gledališke predstave, filme in multimedijske dogodke, se je najbolj proslavil s svojo epsko serijo performansov v desetih delih Življenje in čas (2013), ki so jo v New Yorkerju označili za mojstrovino, v New York Timesu pa za nepozabno izkušnjo.

V predstavi Nastopajo: Luke Thomas Dunne (Velika Britanija); Ida Hellsten (Švedska); Bence Mezei (Madžarska); Ana Štefanec (Slovenija); Jeffrey Schoenaers (Belgija); Lada Petrovski Ternovšek (Hrvaška). Oblikovanje svetlobe: Luka Curk, Kostumografija: Katarina Škaper

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.