Vanja Gligorović

 |  Politika

Poslanci pod lupo

Predstavitev in zagon orodja Parlameter

© Parlameter.si

V ponedeljek, 5. decembra, bo ob sedmih zvečer v Stari elektrarni predstavitev in zagon spletnega orodja Parlameter (dostopen bo na parlameter.si), ki so ga na inštitutu Danes je nov dan pripravljali dobri dve leti, zadnje mesece s sredstvi, ki so jih pridobili na Googlovem razpisu The digital news initiative (DNI Inovation fund, Iniciativa za digitalne medije).

»To za našo skupino pomeni potrditev in referenco na tem področju, saj nas je kot primerne pravzaprav prepoznal sklad DNI Inovation fund, v katerem sta tudi Guardian in Stampa. Gmotna pomoč pa je pripomogla k temu, da smo projekt prej zaključili, saj smo lahko nekatere sodelavce tudi zaposlili,« pravi Eva Vrtačič iz Danes je nov dan.

Parlameter je namenjen večji transparentnosti in lažjemu spremljanju dela v državnem zboru, ureja in analizira javno dostopno, a nepregledno, neurejeno in razpršeno dokumentacijo, ki nastaja v parlamentarnih procesih. Aplikacija Parlameter z raznolikimi analizami glasovanj in magnetogramov ter vizualnim preoblikovanjem podatkov v do uporabnikov prijazno obliko približuje in omogoča vpogled v procese odločanja. Večinoma suhoparne neprivlačne podatke so spremenili v zanimive informacije, ki so jih predstavili po sistemu t. i. kartic, ki lahko samostojno delujejo na različnih spletnih mestih.

»Kartice bodo vsebovale analize posameznih poslancev, poslanskih skupin in sej. Recimo kartica poslancev bo vsebovala osnovne informacije, na primer, v kateri poslanski skupini so, s koliko glasovi so bili izvoljeni, kateri mandat opravljajo, kakšna je njihova izobrazba in poklicna pot pred politično kariero, povezave do družabnih omrežij, potem pa tudi glasovanje, prisotnost oziroma odsotnost na sejah in glasovanjih, primerjava glasovanja z glasovalno linijo poslanske skupine, članstva v delovnih telesih, delegacijah … « je še povedala Eva Vrtačič.

Parlameter je razvila skupina Danes je nov dan, ki je nastala leta 2012 kot nekakšen sopotnik takratnih vstajniških gibanj. Sedaj deluje kot inštitut, ki se osredotoča na (digitalno) politično participacijo, transparentnost in nadzor.

Na predstavitvi Parlametra bodo govorili tudi o širšem kontekstu boja za dostopne podatke in transparentnost.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.