MLADINA Trgovina

Drugorazredni bolniki

Spoštovani!

V tedniku Mladina ste 2. decembra 2016 v prispevku Drugorazredni bolniki, objavljenem na strani 37, in na vaši spletni strani navedli netočnosti glede pravic do zdravljenja prosilcev za mednarodno zaščito, zato skladno s 26. členom Zakona o medijih zahtevamo popravek objavljenega obvestila.

V prispevku ste zapisali, da Slovenija prosilcem zagotavlja zgolj nujno medicinsko oskrbo, kar pa ne drži. Zakon o mednarodni zaščiti v 86. členu določa, da imajo prosilci za mednarodno zaščito pravico do nujnega zdravljenja, določa pa tudi, da imajo ženske poleg nujnega zdravljenja pravico do kontracepcijskih sredstev, zdravstvene oskrbe v nosečnosti in po porodu ter prekinitve nosečnosti. Ranljive osebe s posebnimi potrebami, pa tudi drugi prosilci, imajo pravico do dodatnega obsega zdravstvenih storitev, vključno s psihoterapevtsko pomočjo, ki jo odobri in določi Komisija za zagotavljanje pravic prosilcev za mednarodno zaščito. Mladoletni prosilci in prosilci, ki so mladoletniki brez spremstva, so upravičeni do zdravstvenega varstva v enakem obsegu kot otroci, ki so obvezno zdravstveno zavarovani kot družinski člani.

Prosilci za mednarodno zaščito imajo torej pravico do dodatnega obsega zdravstvenih storitev, ženske še pravico do oskrbe v času nosečnosti in po njej, otroci pa so na tem področju izenačeni s slovenskimi otroki. Prosilci za mednarodno zaščito po zaključku projekta zdravstvene oskrbe, ki ga izvaja Slovenska filantropija, ne bodo ostali brez zdravstvenega varstva, kot ste napačno zapisali. Zdravstveno varstvo že zdaj, in to ne glede na omenjeni projekt, za prosilce, nastanjene v azilnem domu na Viču, izvajata Zdravstveni dom Vič in Zdravstveni dom Center na Metelkovi, za prosilce, nastanjene v izpostavi azilnega doma na Kotnikovi v Ljubljani, ga opravlja urgenca Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, za prosilce, nastanjene v izpostavi azilnega doma v Logatcu, pa Zdravstveni dom Logatec. Te zdravstvene ustanove bodo zdravstveno oskrbo seveda opravljale tudi v prihodnje. Lep pozdrav.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.