IK

 |  Kultura

Danes obletnica odmevnega uporniškega koncerta v okupirani Evropi

Nocoj bodo v Ljubljani že 75. obeležili koncert pevskega zbora iz leta 1941

Akademski pevski zbor v Ljubljani z dirigentom Francetom Maroltom leta 1935

Akademski pevski zbor v Ljubljani z dirigentom Francetom Maroltom leta 1935
© WikiCommons

Nocoj se bo v Veliki dvorani Grand hotela Union odvil 75. tradicionalni koncert Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič Univerze v Ljubljani in Mešanega pevskega zbora Lipa zelenela je. Jubilej bodo obogatili tudi s člani Akademske folklorne skupine France Marolt ŠOU v Ljubljani. Danes namreč slavimo 75-letnico zgodovinskega koncerta APZ, ki je  izčrpno opisan v poglavju "O zadnjem koncertu Akademskega pevskega zbora" v knjigi Boj brez puške izpod peresa Emila Cesarja, ki govori o takratnem pevcu Borisu Trampužu ta edinstveni uporniški koncert v okupirani Evropi.

Drevišnji slavnostni koncert bo potekal prav na dan, ko mineva 75 let od zadnjega koncerta predvojnega Akademskega pevskega zbora, ki je v letu 1941 Maroltov Akademski pevski zbor in celotno slovensko kulturno življenje zavil v kulturni molk.

APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani tako nadaljuje tradicijo Akademskega pevskega zbora v Ljubljani, ki ga je kot moški sestav leta 1926 ustanovil France Marolt. Po kulturnem molku med drugo svetovno vojno je zbor ponovno pričel delovati leta 1946, tokrat v mešani zasedbi in pod imenom Akademski pevski zbor Tone Tomšič.

Zbor so vedno vodili priznani zborovodje: France Marolt, Radovan Gobec, Janez Bole, Lojze Lebič, Igor Lavrič, Marko Munih, Jože Fürst, Jernej Habjanič, Stojan Kuret, Urša Lah in Sebastjan Vrhovnik. Od oktobra 2015 ga vodi Jerica Gregorc Bukovec.

Kot so v sporočilu za javnost spomin na dogajanje pred 75 leti obudili pri APZ Tone Tomšič, leta 1941 ni bilo pomladnega koncerta, izveden je bil šele 12. decembra v ljubljanski unionski dvorani. Vstopnice so bile v hipu razprodane, dvorana nabito polna, občinstvo zadržano, vznemirjeno, v pričakovanju, tiho in dostojanstveno.

APZ Tone Tomšič sicer v letošnjem letu obeležuje še nekaj jubilejev: 90. obletnico ustanovitve ter 125. obletnico rojstva in 65. obletnico smrti Franceta Marolta, njihovega ustanovitelja.

Vstopnice za koncert je mogoče rezervirati preko e-pošte na naslovu info@apz-tt.si, ali preko telefona na številki 031 314 287.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.