VG, STA

 |  Svet

Skrajni desničar Wilders po obsodbi zaradi diskriminacije še bolj priljubljen

Nizozemskega skrajnega desničarja, znanega po svojih ksenofobnih in islamofobnih izjavah, je sodišče obsodilo diskriminacije. Kljub temu pa je podpora njegovi nestrpni stranki še narasla, po zadnjih javnomnenjskih anketah se je povzpela celo na prvo mesto.  

Geert Wilders

Geert Wilders
© Metropolico.org / Flickr

V petek se je končalo sojenje nizozemskemu skrajno desničarskemu politiku Geertu Wildersu. Sodišče ga je spoznalo za krivega diskriminacije proti ljudem maroškega porekla, ki jo je Wilders izražal na predvolilnem shodu leta 2014, vendar pa dokazov, da so njegove besede spodbujale sovraštvo, ni bilo. Za oris, Wilders je na enem izmed shodov množico vprašal ali si želijo »manj ali več Maročanov v svojem mestu na Nizozemskem«. Prisotni so vzklikali, da si želijo manj Maročanov, Wilders pa je z nasmeškom odgovoril: »To bomo uredili.« 

Takoj po obsodbi pa je priljubljenost Wildersove stranke – Stranka za svobodo (PVV) – strmo začela dvigati. Stranka je sicer na Nizozemskem bila priljubljena že pred začetkom sojenja, ki se je začelo 31. oktobra. Nizozemske parlamentarne volitve bodo potekale marca prihodnje leto, če pa bi se te odvijale sedaj, bi Wildersova PVV po javnomnenjskih anketah gotovo bila zmagovalka.

Wildersa ob izreku sodbe ni bilo na sodišču, pa tudi sicer se obravnav ni udeleževal, je pa napovedal pritožbo, ker naj bi obsodba pomenila »strahovit napad na svobodo govora«. Wilders je sicer celoten proces označil za politični: »Imam pravico, da kot politik izrazim svoje mnenje, če na Nizozemskem obstaja kakšen problem,« je ob začetku sojenja sporočil prek svojega odvetnika.

Sodišče mu sicer ni naložilo kakšne dodatne kazni, saj so zahtevo tožilstva, da bi moral politik plačati tudi kazen, zavrnili. Po mnenju sodišča je »v tem primeru je bilo najpomembnejše vprašanje, ali je Wilders prestopil mejo. Ta sodba zdaj odgovarja na to vprašanje.« Sodba prav tako ne bo imela nikakršnega vpliva na njegov poslanski mandat, saj je lahko poslanec v nizozemskem parlamentu tudi politik, ki je bil obsojen. Wilders je bil sicer leta 2011 oproščen podobnih obtožb.

Očitno pa je, da je Wildersu in njegovi stranki sodni proces prej pripomogel kot nasprotno. Stranka za svobodo je v anketah vodila lani ob »vrhuncu begunske krize«, nato je njena priljubljenost postopoma padala, vse do začetka sojenja, ko se je počasi spet začela dvigati. Trenutno je PVV stranka z največ podpore.

V izrazito islamofobnem volilnem programu Wilderskove stranke, ki je konsistentno tudi evroskeptična, je zapisano, da si bodo prizadevali »zapreti vse mošeje in prepovedati Koran.« Z zaprtjem meja in centrov za begunce, prepovedjo prihodov migrantov iz islamskih držav, prepovedjo nošenja naglavnih rut in tako dalje je ena glavnih nalog PVV preprečiti islamizacijo države. PVV bi tudi ukinila finančno pomoč beguncem in jo namenila nizozemskim varnostnim silam.

l53Z2IARybk

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.