MLADINA Trgovina

Izak Košir

6. 1. 2017  |  Mladina 1  |  Politika

Iztegnjena (leva) roka

Zakaj »šala« kranjskogorskega župana ni smešna

Na spletu se je pojavila fotografija kranjskogorskega župana Janeza Hrovata, na kateri pod sliko nekdanjega italijanskega »duceja« Benita Mussolinija drži iztegnjeno roko, zraven je tudi plakat italijanske fašistične stranke.

Na portalu Kranjskogorske novice so fotografijo objavili s pripisom, da so šokirani in ne vedo, kaj naj si o županovem pozdravu mislijo. »Če gre za provokacijo, jo odločno zavračamo. Če pa gre za božično-novoletni pozdrav, lahko povemo le, da smo globoko razočarani. Županu želimo v prihajajočem letu vse tisto, kar on želi nam, in še malo lahko dodamo. Zato mu želimo tudi veliko, veliko sreče v letu 2017. Verjamemo, da se bodo našim željam pridružili tudi iz Združenja žrtev okupatorjev 1941–1945 Kranj in Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije in vsi tisti, ki so bili kakorkoli žrtev okupatorjevega nasilja,« so dodali.

Za pojasnilo smo poklicali Janeza Hrovata. Župan je vse skupaj označil za smešno provokacijo, saj gre za staro fotografijo, ki jo je na zasebnem profilu na Facebooku objavil že januarja 2014. Pravi, da je fotografija vzeta iz konteksta, saj je ob njej objavil tudi besedilo, ki se glasi (objavljamo nelektorirano): »Ne morš verjat, da so naju dal spat v Novari prav v Dučejevo sobo, najbrž so mislili jebite se komunisti.« Očitno je fotografija nastala na potovanju po Italiji.

Hrovat dodaja, da ne gre zgolj za šalo, temveč celo za nasprotovanje fašizmu in nacizmu, saj ima na fotografiji dvignjeno levo in ne desno roko. »V tistih časih so te zaradi iztegnjene leve roke v Italiji lahko tudi zaprli, saj je to veljalo za nasprotovanje temu, kar pomeni iztegnjena desnica,« nas je skušal podučiti. Ker o tem nismo našli nobenega verodostojnega podatka, smo za pomoč prosili priznanega zgodovinarja, ta pa nam je povedal, da so te takrat zaprli, če nisi dvignil nobene roke, katero pa si iztegnil, ni bilo tako pomembno, čeprav je bilo v nacistični Nemčiji praviloma res bolj razširjeno dviganje desnice.

Župan je še dodal, da si ne bi drznil poveličevati nacističnih ali fašističnih simbolov, saj je njegov ded padel kot partizan, tudi očeta lahko označi za »levičarja«. Že kar nekaj časa pa ima menda težave s podtikanjem, saj naj bi bil nekdo proti njemu in celotni kranjskogorski občinski upravi redno pošiljal prijave.

Glede na to, da Hrovat, sicer član svoje neodvisne Alpske liste, na zasebnem profilu na Facebooku objavlja tudi slike Josipa Broza Tita, kako se v šestdesetih letih prejšnjega stoletja vozi s sedežnico v Kranjski Gori, pod katerimi je denimo pripisal, da je bila to za ta kraj velika čast, bi težko verjeli, da je z iztegnjeno roko pod Mussolinijevo sliko mislil resno.

Vsekakor to ostaja povsem neprimerno, pa naj gre za levo ali desno roko …

Župan Janez Hrovat

Župan Janez Hrovat
© Facebook

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.