MLADINA Trgovina

Vanja Gligorović

6. 1. 2017  |  Mladina 1  |  Družba

Padec Arga?

Slaba banka zasedla izolski skvot

Za slovenske skvote je bilo minulo leto burno. Bližnjemu srečanuu z bagri v ljubljanskem Rogu in vtrajanju novomeške občine pri izselitvi uporabnikov Sokolca se je v torek zjutraj pridružil vdor v izolski Argo. Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je lastnica prostorov obalnega skvota, je tja zgodaj zjutraj poslala svoje varnostnike. Ti so prostor zaprli in ga zastražili. Uporabniki Arga so ostali za ograjo, ki jih ločuje od njihove osebne lastnine v prostorih stavb. Gre za umetniške izdelke, glasbila, orodje, pohištvo in druge stvari. Ko so podporniki in uporabniki skvota še isti dan pripravili shod v podporo Avtonomni coni Argo, naj bi bil eden izmed varnostnikov brez očitnega razloga s solzivcem poškropil tri osebe …

Deložirani uporabniki Arga so na družabnih omrežjih objavili videoposnetek zaklenjene ograje, na kateri visi Red na varovanem območju, ki med drugim prepoveduje vstop in zadrževanje na območju, predvajanje glasbe, avdio- in videodokumentiranje ter lepljenje plakatov in deljenje letakov. Skvoterji so v sporočilu dodali, da so varnostniki iz podjetja Galekom, ki jih je najela DUTB, v prostore vdrli nasilno in da z akcijo varnostno podjetje in njegov najemnik »motita posest«, saj niso od nikogar dobili niti obvestila o deložaciji. Uporabniki prostorov poudarjajo, da jim pripada posestna pravica, saj so prej zapuščeno in odprto tovarno uporabljali več kot leto dni, vanjo pa niso vdrli nasilno. Pred zasedbo je po besedah skrbnikov prostorov nekdanja tovarna propadala, vanjo pa so zahajali vandali in odvisniki, postala je tudi odlagališče ilegalnih odpadkov. Do sedaj lastnikov nepremičnine, ki so sicer pod spomeniškim varstvom, niso pretirano zanimale, pojavili so se šele, ko so argovci prostore sanirali, jih očistili.

Pri DUTB pojasnjujejo, da je »družba Argolina v lasti DUTB zaradi nevarnih stavb zaprla območje Argoline in pričela gradbena dela. Namen teh aktivnosti je predvsem zavarovanje življenja ljudi.« Zdaj so na območju Arga gradbeniki, ki jih varuje že omenjena varnostna služba.

Obalni skvoterji so nekdaj propadajočo izolsko tovarno spremenili v neprofitno samoorganizirano avtonomno območje, ki je namenjeno sociali, ekologiji, kulturi in splošnemu druženju.

Kakšna bo prihodnost zaprtega skvota, še ni znano …

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.