Damjana Kolar

 |  Kultura

Od Marije Terezije do robotov in vulgarne mode 

Peter Paul Rubens: Glava meduze; okrog leta 1617/18

Peter Paul Rubens: Glava meduze; okrog leta 1617/18

Razstavno leto 2017 bo na Dunaju v znamenju številnih odmevnih razstav – od razstav ob 300. obletnici rojstva Marije Terezije do velike razstave del Petra Paula Rubensa v Umetnostnozgodovinskem muzeju, robotov v okviru dunajskega bienala umetnosti, oblikovanja in arhitekture ter vulgarne mode v Zimski palači dvorca Belvedere.

Vulgarno v modi bo od 3. marca do 25. junija prikazano na razstavi z naslovom "Vulgarno? Fashion Redefined," ki bo na ogled v Zimski palači dvorca Belvedere. Predstavljenih bo več kot 120 eksponatov iz različnih zgodovinskih obdobij od renesanse do današnjih dni in sicer tako zgodovinskih oblačil kot tudi del aktualnih modnih oblikovalcev, kot so na primer Christian Lacroix, Vivienne Westwood, Dior, Prada, Louis Vuitton in drugi. Izhodišče razstave, ki sta jo zasnovala kustosinja Judith Clark in psihoanalitik Adam Phillips, so literarne definicije vulgarnega in dobrega okusa.

Od 15. marca do 29. novembra bodo kar štiri razstave na različnih prizoriščih posvečene 300. obletnici rojstva cesarice Marije Terezije (1717–1780), ki bo predstavljena kot strateginja, mati in vladarica. V Muzeju pohištva bodo v ospredju družinske teme, v Muzeju kočij v dvorcu Schönbrunn pa bo na ogled razstava z naslovom Ženska moč in veselje do življenja. Razstava v Spodnjem Belvederu bo predstavila njen odnos do upodabljajočih umetnosti ter njena najljubša dela, razstavi v gradovih Hof in Niederweiden v Spodnji Avstriji pa bosta osvetlili politična vprašanja.

Letošnji bienale umetnosti, oblikovanja in arhitekture "Vienna Biennale" se bo od 21. junija do 1. oktobra odvijal na različnih prizoriščih po avstrijski prestolnici. Pod naslovom "Roboti. Delo. Naša prihodnost" bodo skozi različne veje umetnosti predstavili vizijo digitalnega humanizma, prepletenost robotike z našim vsakdanom ter uporabo robotike in umetne inteligence v digitalni dobi.

Umetnostnozgodovinski muzej na Dunaju se lahko pohvali z bogato zakladnico del flamskega umetnika Petra Paula Rubensa (1577–1640). Znamenitemu baročnemu slikarju bo posvečena velika razstava z naslovom "Peter Paul Rubens – Moč preobrazbe," ki bo na ogled od 17. oktobra 2017 do 21. januarja 2018. Skice, oljne skice, tabelne slike in platna velikega formata bodo predstavljali njegovo petdesetletno ustvarjanje, na ogled pa bodo tako dela iz lastne zbirke kot tudi številna izposojena dela iz različnih držav. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.