MLADINA Trgovina

Med dvema prihodnostma

Se lahko izvijemo iz primeža fosilnih virov energije?

 Šoštanj, začetek 21. stoletja.

Šoštanj, začetek 21. stoletja.
© Goran Petraševič

Še nedavno se je zdelo, da bomo po fiasku projekta TEŠ 6 opustili nove investicije v energijo fosilnih virov in krenili na pot trajnostne energetike. Tako smo sprejeli predlog Evropske komisije, po katerem bomo do leta 2030 na ravni EU delež energije, proizvedene iz obnovljivih virov, povečali s 16 na 27 odstotkov. Podpis Pariškega sporazuma nam nalaga nagel prehod v družbo brez fosilnih goriv. Na globalni ravni se uveljavljajo energetske politike, ki so čedalje bolj skladne z zavezami. V letu 2016 obnovljivi viri pomenijo kar 86 odstotkov zmogljivosti novih elektrarn v EU ter okrog 60 odstotkov novih zmogljivosti na Kitajskem, ki je še pred nekaj leti investirala pretežno v termoelektrarne na premog.

Kupite dostop do Mladina.si, ki stane enako kot izvod tiskane izdaje Mladine. Za 3,50 EUR dobite dostop do aktualne številke in celotnega arhiva za naslednjih sedem dni. Z dolgoročno naročnino prihranite do 25 odstotkov!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.