Dijana Matković

 |  Mladina 13  |  Kultura

Vrnitev v ring: Chuck Palahniuk

Lani avgusta je minilo dvajset let od izida njegovega romana Klub golih pesti, ki je s filmsko upodobitvijo postal referenčna točka generacij, ukleščenih v primežu kapitalizma

Leta 1993 je tedaj enaintridesetletni Chuck Palahniuk brezciljno pohajal po Riu, brez denarja in brez strehe nad glavo. Ker ni mogel spati, kot pravi v eseju Nespečnost in jaz (Guardian, 2014), je zahajal v prazne kazinoje in restavracije, ki so bili odprti vso noč. Bil je utrujen in deliričen, ob tem pa je v mislih snoval zgodbo o človeku, ki je verjel, da boleha za nespečnostjo, v resnici pa je živel dvojno življenje: »Kadarkoli je mislil, da spi, se je njegov alter ego odpravil na pustolovščine, v katere se sam v budnosti nikoli ne bi upal spustiti.« To je glavna premisa tistega, kar je (v samo šestih tednih pisanja) oblikoval v roman, ki je leta 1996 izšel pod naslovom Klub golih pesti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.