IK, STA

 |  Svet

Vučić je svojo zmago na srbskih predsedniških volitvah označil za čisto kot solza 

Obljubil je, da bo ohranil pot v smeri proti EU, obenem pa bo ohranil dobre odnose z Rusijo in Kitajsko

Aleksandar Vučić, novoizvoljeni srbski predsednik

Aleksandar Vučić, novoizvoljeni srbski predsednik
© Franz Johann Morgenbesser / Flickr

Srbski premier Aleksandar Vučić je tudi glede na uradne izide po več kot polovici preštetih glasov zmagovalec predsedniških volitev v Srbiji. Na novinarski konferenci v Beogradu je ponoči že razglasil zmago, se zahvalil volivcem in obljubil, da bo ohranil pot v smeri proti EU, obenem pa ohranil dobre odnose z Rusijo in Kitajsko.

Kot je ob polnoči razglasila volilna komisija, je Vučić po preštetih glasovih na 57 odstotkih volišč osvojil 57 odstotkov glasov podpore. Na njegovo prepričljivo zmago že v prvem krogu volitev so kazali tudi izidi vzporednih volitev, ki so mu napovedovali 55-odstotno podporo.

Za Vučića se je uvrstil nekdanji varuh človekovih pravic Saša Janković, ki je osvojil nekaj manj kot 15 odstotkov glasov. Tretje mesto je z devetimi odstotki osvojil Ljubiša Preletačević Beli, izmišljeni lik študenta Luke Maksimovića. Za njima sta se zvrstila še nekdanji srbski zunanji minister Vuk Jeremić s 5,3 odstotka in vodja Srbske radikalne stranke Vojislav Šešelj s 4,5 odstotka podpore, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Vučić je na novinarski konferenci na sedežu svoje Srbske napredne stranke (SNS) svojo zmago označil za "čisto kot solzo". Njegova zmaga pomeni pomemben dan, saj so volivci Srbije pokazali, v kateri smeri se mora premikati njihova država, je dejal.

Obljubil je, da bo ohranil pot v smeri proti EU, obenem pa bo ohranil dobre odnose z Rusijo in Kitajsko. Glede na volilni izid bo Srbija ostala močna, stabilna in varna država, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA dejal Vučić. 

Kljub Vučićevim navedbam je več njegovih protikandidatov v odzivih nakazovalo na nepravilnosti. "V poštenih pogojih, pri poštenem volilnem boju, pri poštenem dostopu do medijev in poštenem financiranju bi mu čestital kot prvi," je dejal Janković, ki pa Vučiću ni čestital.

Tudi Jeremić je bil kritičen, češ da je bila predvolilna kampanja "neregularna". Zaznamovala jo je visoka stopnja "agresije in blatenja nasprotnih kandidatov", je dejal. "Ne morem reči, da je Srbija demokratična država in da živimo v demokratični družbi," je še dodal.

Volitev se je udeležilo približno 54 odstotkov od 6,7 milijona volilnih upravičencev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.