IK, STA

 |  Svet

Kitajski predsednik Trumpa poziva k mirnemu reševanju napetosti s Severno Korejo

"Severna Koreja išče težave. Če se bo Kitajska odločila, da bo pomagala, bo to odlično, če ne, bomo sami rešili težavo, brez njih," je na Twitterju zapisal ameriški predsednik.

Zapisal Donalda Trumpa na Twitterju

Zapisal Donalda Trumpa na Twitterju
© Twitter

Kitajski predsednik Xi Jinping je v telefonskem pogovoru pozval ameriškega predsednika Donalda Trumpa k mirnemu reševanju napetosti zaradi severnokorejskega jedrskega programa, poročajo kitajski mediji. Kitajski predsednik je Trumpu prav tako zagotovil, da je Kitajska pripravljena ohraniti "komunikacijo in koordinacijo z ameriško stranjo" glede Korejskega polotoka. Ameriški predsednik je izpostavil pomen tesnih stikov z obema voditeljema in da bi morali obe strani poglobiti "pragmatično sodelovanje na številnih področjih". 

"Severna Koreja išče težave. Če se bo Kitajska odločila, da bo pomagala, bo to odlično, če ne, bomo sami rešili težavo, brez njih," je na Twitterju zapisal ameriški predsednik.

Trump je omenjeno zapisal potem, ko so ZDA proti Korejskemu polotoku napotile letalonosilko USS Carl Vinson s spremljevalnimi ladjami.

"Pošiljamo armado. Zelo močno. Imajo podmornice. Zelo močne. Močnejše od letalonosilke," je ob tem v pogovoru za ameriško televizijo Fox News dejal Trump.

Ameriški predsednik je minuli teden, ko je gostil Xija na Floridi, odobril raketni napad na Sirijo, ki so ga številni ocenili kot povračilni ukrep za domnevni napad sirskega režima s kemičnim orožjem na civiliste v mestu Kan Šejkun ter svarilo Severni Koreji.

Severna Koreja je nedavno izvedla poskusne izstrelitve raket, zaradi česar so se v ZDA okrepile bojazni, da bi lahko Pjongjang kmalu imel medcelinsko balistično raketo z jedrsko konico, s katero bi lahko zadel kopno ZDA. Prav tako se krepijo ugibanja, da naj bi Severna Koreja v prihodnjih dneh izvedla poskus z jedrskim orožjem. Kot morebitni datum omenjajo soboto, ko bodo v Severni Koreji obeležili 105. obletnico rojstva ustanovitelja države Kim Il Sunga. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.