MLADINA Trgovina

Borut Mekina

14. 4. 2017  |  Mladina 15  |  Politika

Sporni Cerarjev svetovalec

Izraelec, mojster prikrivanja korupcije

Vpliv izraelskega svetovalca na premiera.

Vpliv izraelskega svetovalca na premiera
© Borut Kranjc

Val 202 je minuli teden objavil intervju z južnoafriškim borcem proti korupciji, nekdanjim sodelavcem Nelsona Mandele, Andrewom Feinsteinom. Feinstein, ki je ustanovitelj protikorupcijske organizacije Corruption Watch s sedežem v Londonu, je ob tem omenil tudi Eisina Asafa, izraelskega svetovalca in političnega stratega, s katerim že več kot leto dni sodeluje predsednik vlade Miro Cerar. »Eisin Asaf, svetovalec Mira Cerarja, je bil vodilni za odnose z javnostmi orožarskega koncerna IMI. Temu izraelskemu podjetju zdaj očitajo korupcijo. Presenečen sem, da Asaf svetuje vašemu predsedniku vlade,« je dejal Feinstein.

Prejšnji mesec je namreč izraelska policija aretirala 14 zaposlenih v omenjenem podjetju, med drugim člane upravnega odbora in visoke izvršilne menedžerje, ki jim tožilstvo očita različna korupcijska kazniva dejanja, pranje denarja, krajo ali podkupovanje. V sporočilu za javnost so omenili »globoko zakoreninjeno korupcijo« v orožarskem koncernu. To sicer ni nič presenetljivega; kot namreč pravi tudi Feinstein, naj bi se v orožarski industriji zgodilo 40 odstotkov korupcije v vsej svetovni trgovini.

Iz slovenskega svetovalnega podjetja Arih, preko katerega Izraelec svetuje Cerarju oziroma njegovi stranki SMC, do zaključka redakcije nismo dobili odgovorov na naša vprašanja, kdaj in na kakšnem položaju je bil Asaf zaposlen v orožarskem koncernu in ali je izraelska policija tudi z njim opravila razgovore. Po dosegljivih podatkih pa je bil za odnose z javnostmi v podjetju odgovoren pred približno 10 leti. Koncern IMI, je v omenjenem intervjuju povedal Feinstein, naj bi imel »že več desetletij zelo dvomljiv sloves, zagotovo vse odkar delam na tem področju«.

Eisin Asaf je v zadnjih letih svetoval več vzhodnoevropskim politikom, nazadnje novoizvoljenemu srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću in romunskim socialnim demokratom (PSD). Ravno stranko PSD so v zadnjem letu zaznamovali številni korupcijski škandali, zaradi katerih je leta 2015 odstopil tudi predsednik vlade in stranke Victor Ponta. A je PSD korupcijske očitke uspešno premagala in zmagala na volitvah.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.