MLADINA Trgovina

Igor Jurekovič

14. 4. 2017  |  Mladina 15  |  Svet

Zmaga taksistov

Uber prepovedan tudi v Italiji

Rimsko sodišče je prepovedalo uporabo vseh Uberjevih aplikacij v državi. Sodba, s katero so ugodili pritožbi največjih zvez italijanskih taksistov, pravi, da Uber predstavlja nepravično tržno konkurenco tradicionalnim taksistom. To je že četrta sodba v dve leti trajajoči pravni bitki med taksisti in Uberjem – prejšnje so prepovedale le uporabo nekaterih aplikacij.

Uber namreč v osnovi ponuja eno storitev, prevoz, vendar različne vrste oziroma aplikacije. UberPOOL je najosnovnejša in najcenejša ponudba: združuje potnike, ki potujejo ob istem času v isto smer, tako kot pri nas deluje GoOpti. Najbolj zloglasna je aplikacija UberPOP, preko katere z lastnimi vozili vozijo vozniki brez licence, kar je v številnih državah, vključno s Slovenijo, nezakonito.

Italija ni edina država, v kateri je Uber soočen s pravnimi zagatami. Napovedali so umik z Danske zaradi novih normativov, uperjenih zoper ameriško podjetje. Londonsko sodišče je presodilo, da imajo Uberjevi vozniki status delavcev, ki so upravičeni do bolniške odsotnosti, plačanega dopusta ter minimalne plače. Sodišča v Belgiji, Španiji, Franciji, Nemčiji in na Nizozemskem so prepovedala uporabo Uberjeve aplikacije UberPOP. V Sloveniji izkušnje z Uberjem še nimamo. Septembra lani je minister za javno upravo Boris Koprivnikar podpisal pismo o nameri vstopa ameriškega podjetja na slovenski trg. Na ministrstvu za infrastrukturo so pripravljali celo spremembo cestnoprometne zakonodaje, ki naj bi omogočila »najem vozila z voznikom«, kar ponuja Uber, a do zdaj niso pripravili oprijemljivega predloga. Vlada je novembra lani ustanovila delovno skupino sedmih ministrstev, ki naj bi pripravila zakonodajo za urejanje področja sodelovalne ekonomije, a tudi ta še ni oblikovala konkretnejših predlogov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.