MLADINA Trgovina

Jure Trampuš

21. 4. 2017  |  Mladina 16

Z mavcem na deponijo

Sizifovsko odlaganje uporabljenih injekcijskih igel

Zdravstveni domovi in lekarne se jih otepajo

Zdravstveni domovi in lekarne se jih otepajo

Nekateri bolniki, ki morajo zaradi zloma spodnjih okončin nositi mavec, dobijo posebno zdravilo za preprečevanje nastajanja krvnih strdkov. Zdravilo si, kadar lahko, vbrizgajo sami, vsak dan, zaradi preprečitve venske tromboze ali pljučne embolije. Podobna zdravila samostojno uporabljajo tudi tisti, pri katerih so odkrili krvne strdke, ali recimo sladkorni bolniki, ki si vbrizgavajo inzulin.

Pri zdravljenju nastaja veliko odpadnega materiala, vsak dan po ena injekcijska brizga in igla. Uporabljene igle in brizge se seveda ne smejo odvreči v odpadne vode ali med gospodinjske odpadke. Prav tako jih uporabnik ne sme skupaj z drugimi zdravili prinesti v lekarno ali zdravstvene domove. Vsaj za ljubljanski zdravstveni dom to velja. Tam pojasnjujejo, »da niso pooblaščeni odjemalec ostrih odpadkov iz zdravstva«. To pravijo, čeprav interno sami zbirajo material, ki nastane pri njih. Bolnikom sporočajo, »da so odpadne injekcijske igle iz osebne uporabe odpadek, ki sodi med odpadne kovine, zato jih mora izvajalec javne službe zbiranja komunalnih odpadkov v zbirnem centru prevzeti kot odpadne kovine. Ker gre za ostre predmete in lahko pri neprevidnem ravnanju z njimi pride do poškodb, je priporočljivo, da se prepustijo v zaprti plastični posodi.« Tudi na ministrstvu za zdravje trdijo podobno. Po določilih Uredbe o ravnanju z odpadnimi zdravili morajo lekarne sprejeti vsa zdravila, ki jih tja prinesejo državljani. »Igle pa ne sodijo med zdravila, zato jih lekarne ne zbirajo,« ker pač nimajo dovoljenja za zbiranje »infektivnega materiala«. Nekateri zdravstveni domovi naj bi to delali, nekateri, med njimi tudi ljubljanski, pa ne. »Takšne odpadke lahko zbirajo tiste organizacije, ki imajo ustrezne možnosti za to. Enako velja za zdravstvene domove,« še dodajajo na ministrstvu.

Kaj torej preostane uporabniku? Vse te igle mora prinesti v komunalni zbirni center in jih pustiti tam. Da je recimo na berglah ali pa drugače bolan, ni pomembno. Namesto da bi jih pustil v zdravstvenem domu ali lekarni, se mora odpraviti še na dodatno pot.