MLADINA Trgovina

Marjan Horvat  |  foto: Uroš Abram

21. 4. 2017  |  Mladina 16  |  Kultura

Nina Rajić Kranjac

Prodorna gledališka režiserka najmlajše generacije o svoji prvi domovini Srbiji, strahu Slovencev pred tujci, o svojem gledališkem kredu in iskanju lepote v našem »sizifovskem« življenju

Nina Rajić Kranjac v svojih predstavah pogumno izpostavlja boj proti avtoritetam, zlasti tistim, katerih legitimnost je vprašljiva.

Nina Rajić Kranjac v svojih predstavah pogumno izpostavlja boj proti avtoritetam, zlasti tistim, katerih legitimnost je vprašljiva.

Nina Rajić Kranjac (1991) je ena izmed prodornih gledaliških režiserk naše najmlajše generacije. Že v režijskem prvencu z naslovom 1981, ki ga je pripravila v okviru študija gledališke in radijske režije na AGRFT, je nakazala eklektični pristop v režiji, v katerem spretno, preudarno in pogumno izkorišča vsa izrazna sredstva sodobnega gledališča pri podajanju teme dramskega dela. V Zborovanju ptic, svoji prvi profesionalni predstavi, je prikazala, kako globoko lahko v dramsko delo poseže ustvarjalni kolektiv (in, obratno, dramsko delo v kolektiv), če skušajo ustvarjalci predstave z dušo in telesom zaznati vse nianse besedila, v njem izpričane ali le nakazane, in jih skozi dinamiko medsebojnih odnosov – predstavo so pripravljali kar eno leto – »pretopiti« v umetniško delo. Da se požvižga na vse avtoritete, je prikazala z brezkompromisnimi posegi v Katalog burlesknih prizorov, dramski prvenec staroste gledališkega sveta Mileta Koruna, na podlagi katerega je v Mestnem gledališču ljubljanskem ustvarila predstavo Svetovalec.

Njena najnovejša predstava Idioti, ki jo je ustvarila na podlagi kultnega filma Larsa von Trierja, je nedavno doživela premiero v Slovenskem mladinskem gledališču. V njej je kot vodilo ostala Trierjeva provokativna maksima, da so »idioti prihodnost človeštva«, ki jo je mlada režiserka ponazorila z njej lastnimi gledališkimi postopki in jo dopolnila z umestitvijo v razmisleke o zagatah, s katerimi se dandanes spoprijemajo sodobne družbe. Tudi v tej predstavi, ki se bo zaradi višje sile (poškodbe v ansamblu) na spored vrnila junija, je 25-letna režiserka, ki se je že v otroštvu iz rodnega Beograda preselila v Slovenijo, pogumno izpostavila boj proti avtoritetam, zlasti tistim, katerih legitimnost je vprašljiva.

Rojeni ste v Beogradu ob samem izteku bivšega jugoslovanskega sistema, ki se je najprej v Srbiji in nato celotni regiji izrodil v krvavo nacionalistično besnjenje. Še spremljate tamkajšnje politično in kulturno dogajanje?

Kupite dostop do Mladina.si, ki stane enako kot izvod tiskane izdaje Mladine. Za 3,50 EUR dobite dostop do aktualne številke in celotnega arhiva za naslednjih sedem dni. Z dolgoročno naročnino prihranite do 25 odstotkov!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.