MLADINA Trgovina

Marcel Štefančič jr.

21. 4. 2017  |  Mladina 16  |  Kultura  |  Film

Maščevanje

Aftermath, 2017, Elliott Leste

zadržan -

Hlapec Jernej.

Arnold Schwarzenegger je že izgubljal družino: v Šestem dnevu mu jo je speljal klon, v Civilni žrtvi pa so mu jo razstrelili teroristi, tako da mu ni preostalo drugega, kot da se je maščeval. V Maščevanju, moralki o spiralnosti nasilja, spet izgubi družino: letalska kontrola (Scoot McNairy) zamoči, zato letalo, v katerem sta njegovi žena in hči (»Noseča je!«), trči v drugo letalo.

Toda Arni – alias Roman, gradbenik – tokrat noče maščevanja. Tudi denarja, ki mu ga ponujajo, noče. Hoče le opravičilo. To je vse. Zato hodi od vrat do vrat – kot zombijska verzija Cankarjevega hlapca Jerneja. V rokah stalno drži družinsko fotografijo, da bi lažje razumeli tesnobno zariplost njegovega obraza, ki pa ga itak prinese iz filma Maggie, v katerem je njegova hči počasi mutirala v zombija, tako da je vedel, kaj bo moral slej ko prej storiti. Zombiji pa se ne opravičijo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.