MLADINA Trgovina

Vasja Jager

12. 5. 2017  |  Mladina 19  |  Politika

SDS nad davčne blagajne

Janševa stranka ima težave z ureditvijo, ki je v proračun prinesla okoli 70 milijonov evrov 

Nasprotnik davčnih blagajn Marko Pogačnik

Nasprotnik davčnih blagajn Marko Pogačnik
© Borut Krajnc

Davčne blagajne niso prinesle tega, kar je vlada Mira Cerarja ves čas poudarjala. In sicer da bodo prinesle višje prilive v proračun. Gre le za nesorazmeren ukrep, ki duši gospodarstvo,« je izjavil poslanec SDS in nekdanji direktor Soda Marko Pogačnik. Nič nenavadnega, v največji opozicijski stranki že vse od najav davčnih blagajn opozarjajo na apokalipso, ki naj bi jo nov način pobiranja davščin prizadejal gospodarstvu.

Podatki kažejo povsem nasprotno sliko. Po poročanju ministrstva za finance za prvih devet mesecev delovanja sistema je država med januarjem in septembrom 2016 glede na leto prej z davčnimi blagajnami zbrala za 39 milijonov evrov več DDV in za 16 milijonov več prispevkov in dohodnine. In če so v SDS grmeli, da davčne blagajne ne bodo pripomogle k znižanju sive ekonomije, se je v praksi zgodilo prav to. »Pozitivne učinke uvedbe davčnih blagajn je mogoče prikazati tudi na osnovi povečanja prijav v zavarovanje za socialno varnost, zaradi česar so se povečala plačila prispevkov za socialno varnost ter akontacije dohodnine od dohodkov iz zaposlitve. Del teh prijav je posledica dejstva, da FURS s pomočjo podatkov v okviru davčnih blagajn nadzira tudi delo in zaposlovanje na črno,« so v oceni učinkov sistema zapisali na finančnem ministrstvu. Skupni znesek dodatnih prilivov v prvih devetih mesecih lanskega leta je znašal 55 milijonov – kar je povsem v skladu s prvotnimi napovedmi Cerarjeve vlade, da bodo blagajne v vsem letu državni proračun povečale še za 75 milijonov; na Fursu pravijo, da bodo dokončni podatki za leto 2016 znani konec tega meseca.

Vsekakor trditve, da sistem državi ni prinesel dodatnega denarja, ne držijo, za lažne pa so se izkazale tudi Pogačnikove navedbe o »dušenju gospodarstva«. Po podatkih Ajpesa se je namreč v obdobju od uvedbe sistema število stečajev celo zmanjšalo: s 1302 v letu 2014 na 1228 v lanskem letu.

Da je nova ureditev dobra, se strinjajo tudi tisti, ki se sicer ne strinjajo o (skoraj) ničemer: davčne blagajne so že pred časom pozdravili tako sindikati kot delodajalske organizacije. Še v Gospodarski zbornici (GZS), ki sicer tradicionalno podpira predloge SDS po omejevanju vloge države in odpravljanju ovir, ki dušijo kapital, so že konec leta 2013 uvedbo blagajn označili za nujno. Kljub temu v SDS še naprej vztrajajo, da jih je treba ukiniti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.