MLADINA Trgovina

Boštjan Napotnik

12. 5. 2017  |  Mladina 19  |  Konzum

Vse, kot se šika

De Toni, Gradež, Italija

  • ocena: 4 / 5

Klapavice

Klapavice  

Trattoria de Toni
Piazza Duca d’Aosta 37, Gradež, Italija
Tel.: +39 0431 80104
Da se tu kuha za kosilo in večerjo (od 12.00 do 14.30 in od 18.30 do 22.00), je menda jasno; dodajamo še, da se to dogaja vsak dan, razen ob sredah, ko je zaprto.

Ambient:
na glavno sprehajalno ulico starega dela Gradeža gledajoča udobna, s prti in steklovino bolj restavracija kot gostilna

Napitki:
ker kuhajo morske reči, veliko večino vinske karte zasedajo regijska bela vina v cenovnem razponu od 20 do 30 evrov za buteljko; kozarec furlanskega Livia Felluge je stal 4 evre

Dostopnost:
poiščite parkirno mesto, kjer je to dovoljeno, nato pa na špancir v stari del mesta; za gibalno ovirane ni zaprek

Fino:
mešano cvrtje
klapavice marinara
njoki z lepotkami

Ne tako fino:
škampi na žaru

Tonijeve predjedi stanejo od 10 do 14, glavni krožniki od 15 do 20, sladice pa so po 5 evrov.

»Gremo na zahod, preden nas Miro in Vesna ožičita z vseh strani!« je zunanji Konzumov svetovalec za strateške študije in dobrososedske odnose tokratno ogleduško ekipo v zadnjem trenutku usmeril mimo nekdanjega sedeža oglejskih patriarhov v počitnikovalsko, z nemalo brutalističnimi arhitekturnimi posegi obkroženo staro mestno jedrce Gradeža. Na glavni promenadni ulici tam že od leta 1946 deluje gostilnica De Toni, ki je v tem času dodobra nagruntala načine priprave lagunske favne, arome in okuse beneško-julijskokrajinske vinske kapljice ter gostinske navade stare laške šole. To pomeni, da se gost glasno in veselo pozdravi, urno posede, ob grisinih in kruhu spusti dovtip ali dva in mu v roko potisne na antipasti – primi – secondi – dolci razdeljeni jedilnik s po nekaj postavkami v vsaki rubriki; funkcionalna pregledna urejenost se zrcali tudi v po sortah urejeni vinski karti, zato so dogovori o naročilih hitro sklenjeni. Že prva reč, v katero smo namočili (tanko, za boljšo vpojnost v pečici posušeno) skorjo kruha, je bila baaang v glavo. Dišeča, čisto rahlo pikantna, od paradižnika sladko-kisla in od školjčne vode slano-umamijasta omaka marinara, v kateri so se kopale čisto gmajn klapavice, je letvico postavila visoko in razkrila jasna pravila Tonijevega špila: prva zapoved se glasi »Veruj v eno frišnost!«, sveče prižigajo sveti Simplicitas, oltar pa je postavljen tudi blaženemu okusu. Hobotnici v solati tako ob krompirju, ligurskih olivah in malo svežega peteršilja pustijo biti hobotnica, takisto velja za klapavice na žaru, ki jih ne utapljajo v olju, ne davijo s česnom in ne obtežujejo s sirom. Ali potem s temi morskarijami sploh kaj počnejo, se vprašaš. Oja – lepotke, recimo, najprej soparijo, nato jih izluščijo iz lupin ter iz njih mišic na hitro skuhajo nedolžno belo salsico, v kateri okopajo drobne, mehke krompirjeve njoke. Silno dobri so tudi špageti z vongolami, katerih sladkasto kremasto omako gre pripisati maslu, ki ga vmešajo vanjo. No, Tonijev tim tu in tam naredi tudi kakšen greh – škampi na žaru so bili suhi, tekstura mesa drobljivo grudasta, okusa pa tudi nobenega pravega; verjetno zato, ker so bili odmrznjeni. A tu gre del krivde pripisati nam, saj na zamrznjenost živila opozarja jasno vidna oznaka na jedilnem listu. Mar bi se držali frišnobe v laguni nalovljenih reči – krasno pečenega morskega lista, pokapljanega z olivnim oljem in opremljenega s kepico bele polente, ali štetja raznolikih organizmov v res mešanem cvrtju: veliki škampi, čisto majhne kozice, sardoni, girice, mala pokrovača, lignji – ni da ni in prav vse frišno in hrustljavo in vse res elegantno zalito s požirki furlanskega tokaja. Nato pa še sprehod do vitrine s kolekcijo preprostih sladic: lahkoten jagodni tiramisu v kozarcu, domačna konstrukcija s čokoladno kremo polnjenega biskvita in cela rajda z raznimi kremami in sadjem polnjenih ali kako drugače opremljenih kosov paljenega ali maslenega testa. Pri Toniju so se odločili, da ne bodo nič več kot preprosta obmorska restavracija s čim bolj svežo ponudbo. Odlična odločitev!

Kupite dostop do Mladina.si, ki stane enako kot izvod tiskane izdaje Mladine. Za 3,50 EUR dobite dostop do aktualne številke in celotnega arhiva za naslednjih sedem dni. Z dolgoročno naročnino prihranite do 25 odstotkov!