MLADINA Trgovina

Marcel Štefančič jr.

19. 5. 2017  |  Mladina 20  |  Kultura  |  Film

9. življenje Louisa Draxa

9th Life of Louis Drax, 2016, Alexandre Aja

proti

Interpretacija sanj.

9. življenje Louisa Draxa – film o cankarjanski materi, ki ne ve, česa vse je sposobno sinovo »nezavedno«, in malem Ivančku, ki ne ve, kaj vse je voljna storiti mati, da bi ju emocionalno zbližala, – se začne kot vic: devetletni Louis Drax (Aiden Longworth), ki s pečine pada proti nam, na hitro in pikareskno – v slogu Lazarčka iz Tormesa, kot bi ga videl Tim Burton, – skicira svoje nesrečno življenje. Nesreče – zlomi, zastrupitve, piki, okužbe, elektrika, ipd. – se lepijo nanj, a jih vedno preživi. Le padec s pečine ga pusti v komi.

Po glavi mu rojijo fantazijske zveri, spominja se psihoterapevtskih seans pri dr. Perezu (Oliver Platt), mati (Sarah Gadon) joče, oče (Aaron Paul) izgine, medtem ko se dr. Pascal (Jamie Dornan), specialist za komatozne paciente, poglobi vanj, še bolj pa v njegovo mater, resda telenovelistično, toda z neizbežno dilemo: whodunit? Ja, film se zresni, navsezadnje, posnel ga je Alexandre Aja, avtor šokerjev Krvava romanca, Opazujemo te in Odsev, toda resnejši ko je (in več odtenkov sive ko pridela), bolj je komičen, pa četudi nehote, no, sebi – in svojemu puzzlu s cankarjanskim obratom! – navkljub.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.